boala parkinson batran (2)

Un test de sânge ar putea detecta boala Parkinson înainte de apariţia simptomelor

Cercetătorii au dezvoltat un test de sânge simplu şi „rentabil”, capabil să detecteze boala Parkinson cu mult înainte de apariţia simptomelor, conform unui studiu despre care scrie The Guardian, citat de News.ro.

Aproximativ 153.000 de persoane suferă de Parkinson în Marea Britanie, iar oamenii de ştiinţă care au efectuat cercetarea au declarat că testul ar putea „revoluţiona” diagnosticarea precoce a bolii, „deschizând calea pentru intervenţii în timp util şi rezultate îmbunătăţite pentru pacienţi”.

Boala Parkinson este o afecţiune neurologică progresivă în care celulele nervoase din creier se pierd în timp. Acest lucru duce la o reducere a dopaminei chimice, care joacă un rol important în controlul mişcării.

Acest nou test, care, potrivit Times, costă 80 de lire sterline, analizează mici fragmente de material genetic cunoscute sub numele de fragmente de ARN de transfer (RFT) din sânge, concentrându-se pe o secvenţă repetitivă de ARN care se acumulează la pacienţii cu Parkinson.

Citește și: O descoperire care poate „schimba viaţa” pacienţilor cu Parkinson. În prezent, boala nu are leac

Se analizează, de asemenea, o scădere paralelă a ARN mitocondrial, care se deteriorează pe măsură ce boala progresează. Mitocondriile există în interiorul celulelor şi generează energie.

Prin măsurarea raportului dintre aceşti biomarkeri, cercetătorii au declarat că testul „oferă un instrument de diagnostic extrem de precis, neinvaziv, rapid şi accesibil, oferind speranţe pentru intervenţii şi tratamente timpurii care ar putea schimba cursul bolii”.

Pe o scară în care un scor de 1 indică un test perfect, în timp ce 0,5 arată că testul nu este mai bun decât aruncatul unei monede, testul a obţinut un scor de 0,86, a raportat Times.

Cele mai bune teste clinice utilizate în prezent pe pacienţii care prezintă semne timpurii ale bolii au obţinut un scor de 0,73, potrivit studiului publicat în revista Nature Aging.

Testul utilizează aceeaşi tehnologie PCR folosită în timpul pandemiei pentru a confirma cazurile Covid. Aceasta funcţionează prin amplificarea materialului genetic vizat, ceea ce permite detectarea acestuia.

„Această descoperire reprezintă un progres major în înţelegerea noastră a bolii Parkinson şi oferă un test de sânge simplu, minim invaziv, ca instrument pentru diagnosticarea precoce. Am deschis o nouă fereastră către modificările moleculare care au loc în stadiile incipiente ale bolii”, a declarat profesorul Hermona Soreq de la Universitatea Ebraică din Ierusalim, care a supravegheat studiul. 

Profesorul David Dexter, director de cercetare la Parkinson's UK, a declarat: „Această cercetare reprezintă un nou unghi de explorare în căutarea unui marker biologic pentru Parkinson. În acest caz, markerul poate fi identificat şi măsurat în sânge, ceea ce îl face atractiv pentru un viitor test de diagnostic prietenos cu pacienţii pentru Parkinson. Sunt necesare mai multe lucrări pentru a continua testarea şi validarea acestui posibil test, în special pentru a înţelege cum poate face distincţia între alte afecţiuni care au semne timpurii similare cu Parkinson".

Citește și: Speranță pentru pacienții cu demență sau Parkinson. Un nou studiu arată ce ar putea declanșa bolile neurodegenerative

Citește și: Adevărul despre Alzheimer. Oamenii de știință au identificat ce ar putea declanșa această boală

Te-ar putea interesa si:
Secretul din raftul cu condimente și ierburi aromatice. În ce se găsește acidul carsonic, un nou...
O descoperire care poate „schimba viaţa” pacienţilor cu Parkinson. În prezent, boala nu are leac
Care sunt alimentele și băuturile care ar putea reduce riscul de apariție a demenței. Nu sunt...

Partenerii noștri

Ce se întâmplă cu oasele când îmbătrânim/ Shutterstock

Ce se întâmplă cu oasele când îmbătrânim? Noi descoperiri despre reducerea rezistenţei ţesutului osos

Un nou studiu coordonat de Universitatea Texas din Austin, în colaborare cu Mayo Clinic şi Centrul...