persoana in varsta

Care sunt alimentele și băuturile care ar putea reduce riscul de apariție a demenței. Nu sunt dificil de introdus în dietă

Persoanele în vârstă sunt mai predispuse la boli neurodegenerative. / Foto: Shutterstock

Consumul mai multor alimente şi băuturi bogate în flavonoide ar putea reduce riscul de demenţă cu 28%, sugerează un studiu citat de News.ro.

Se preconizează că numărul persoanelor care trăiesc cu această boală la nivel mondial aproape se va tripla, ajungând la 153 de milioane până în 2050, ceea ce reprezintă o ameninţare din ce în ce mai mare la adresa sistemelor globale de sănătate şi asistenţă socială.

Vârsta şi genetica rămân cei mai importanţi factori de risc, însă experţii afirmă că aproape jumătate din cazuri ar putea fi prevenite sau întârziate şi există tot mai multe dovezi că dieta ar putea juca un rol în riscul de a dezvolta boala.

Citește și: Dieta populară care ar putea crește riscul de demență. Oamenii care o urmează “se joacă cu focul”, avertizează un medic

Creşterea consumului de alimente şi băuturi bogate în flavonoide, cum ar fi fructele de pădure, ceaiul şi vinul roşu, ar putea contribui la reducerea riscului de demenţă cu mai mult de un sfert, sugerează cercetările conduse de Universitatea Queen din Belfast. Alte alimente cu conținut semnificativ de flavonoide sunt ceapa, boabele de soia, citricele, sfecla roșie, fasolea neagră

alimente bogate in flavonoide

Alimente bogate în antioxidanți și flavonoide / Foto: Shutterstock

sau pătrunjelul.

Academicienii au declarat că flavonoidele, care se găsesc în principal în alimentele pe bază de plante, au o serie de beneficii pentru sănătate, inclusiv proprietăţi antioxidante, antiinflamatorii şi anticancerigene. Acestea au fost, de asemenea, legate de un risc redus de boli cronice, cum ar fi bolile cardiovasculare, precum şi de îmbunătăţirea funcţiei cognitive. Constatările au fost publicate în revista JAMA Network Open.

„Prevalenţa la nivel mondial a demenţei continuă să crească rapid. În acest studiu de cohortă bazat pe populaţie, am analizat datele dietetice de la peste 120.000 de adulţi cu vârste cuprinse între 40 şi 70 de ani din UK Biobank. Consumarea a şase porţii suplimentare de alimente bogate în flavonoide pe zi, în special fructe de pădure, ceai şi vin roşu, a fost asociată cu un risc cu 28% mai mic de demenţă, arată constatările noastre. Acestea au fost cele mai notabile la persoanele cu un risc genetic ridicat, precum şi la cele cu simptome de depresie”, a declarat cercetătorul principal al studiului, prof. Aedin Cassidy.

Primul autor al studiului, dr. Amy Jennings, de asemenea de la Queen's, a declarat că rezultatele sugerează că luarea unei măsuri simple, cum ar fi creşterea consumului zilnic de alimente bogate în flavonoide, poate reduce riscul de demenţă, în special la persoanele cu risc ridicat.

„În prezent, nu există niciun tratament eficient pentru această boală, astfel încât intervenţiile preventive pentru îmbunătăţirea sănătăţii şi a calităţii vieţii - şi reducerea costurilor sociale şi economice - ar trebui să continue să fie o prioritate majoră în domeniul sănătăţii publice”, a spus ea.

Luna trecută, un raport important al comisiei Lancet privind demenţa a concluzionat că abordarea a 14 factori de risc modificabili, începând din copilărie şi continuând pe tot parcursul vieţii, ar putea preveni sau întârzia 45% din cazurile de demenţă.

Citește și: Exercițiile fizice, cheia pentru reducerea riscului de demență și Alzheimer la femei. Adulții mai vârstnici, încurajați să se miște mai mult

Citește și: Vești bune pentru iubitorii de cafea și ceai! Consumul moderat al acestor băuturi calde poate scădea riscul de atac vascular și demență, arată un nou studiu

Te-ar putea interesa si:
Secretul din raftul cu condimente și ierburi aromatice. În ce se găsește acidul carsonic, un nou...
O descoperire care poate „schimba viaţa” pacienţilor cu Parkinson. În prezent, boala nu are leac
Exerciţiile fizice, în special după vârsta de 50 de ani, reduc riscul de demenţă. Concluziile unui...

Partenerii noștri

lapte

De ce este laptele alb? Răspunsul surprinzător pe care nu îl știai și explicația științifică pe înțelesul tuturor

Laptele este unul dintre cele mai consumate alimente din lume, fiind apreciat pentru gustul său...