Un medic de 83 de ani, care este și triatlonist, dă un exemplu viu tuturor celor care vor să-și schimbe viața la orice vârstă. El a făcut-o la 40 de ani, iar acum a împărtășit cele patru principii după care se ghidează pentru o viață lungă și sănătoasă.
Neurochirurgul american Joseph Maroon le-a povestit celor de la Business Insider cât de mult se chinuia la 40 de ani să urce câteva etaje pe scări. "Nu eram deloc în formă, trăiam cu fast food și nu făceam sport", spune el. În acel an, și-a pierdut tatăl, iar sănătatea lui fizică și mintală s-au prăbușit. După ce un prieten i-a sugerat să se apuce de alergat pentru a-și ușura depresia, Joseph a început să facă schimbări graduale în viața lui. A început să mănânce mai sănătos și să facă mișcare. La 53 de ani se înscria la primul lui triatlon Ironman, iar de atunci, a participat la opt. În 2022, chiar a terminat al doilea în categoria lui de vârstă.
View this post on Instagram
Citește și: Dieta mediteraneană reduce cu 24% riscul femeilor de a dezvolta boli cardiovasculare
Maroon se ghidează după patru principii-cheie în felul în care-și trăiește viața.
-
Are o dietă mediteraneană
Nu mai este niciun secret că dieta mediteraneană este una dintre cele mai echilibrate. Cei care o urmează fac alegeri sănătoase, se bazează mai ales pe fructe și legume, cereale integrale, grăsimi sănătoase, precum uleiul de măsline, și pește. Carnea roșie este consumată doar ocazional.
-
Evită alimentele ultraprocesate
Consumul de produse alimentare ultraprocesate a fost corelat cu un risc crescut de boli grave, precum cancer, afecțiuni cardiovasculare sau demență. Sunt pline de aditivi, de sare, zahăr și grăsimi.
-
Evită grăsimile trans
Grăsimile trans cresc nivelul de colesterol rău, LDL, scăzându-l pe cel bun, HDL, ceea ce poate crește riscul de boli de inimă și de producere a atacului vascular cerebral. Grăsimile trans artificiale sunt făcute din ulei vegetal hidrogenat, cum ar fi cel de palmier.
-
Mănâncă mai puțin zahăr
Maroon spune că o dietă sănătoasă înseamnă "evitarea multora dintre lucrurile care le plac oamenilor", inclusiv zahărul. Spre deosebire de zahărul care se găsește în mod natural în alimente, cel adăugat în timpul procesării sau preparării poate avea efecte dăunătoare asupra organismului. Conform unui studiu Harvard., o cantitate mare de zahăr consumată în mod regulat este asociată cu kilograme în plus, diabet și boli ale ficatului. De asemenea, nivelul trigliceridelor poate crește mult, ceea ce duce la un risc mai mare de boli de inimă.
View this post on Instagram
- Te-ar putea interesa si:
- Tehnica simplă de introdus în dietă pentru a slăbi și a spori longevitatea. Mare atenție pentru a...
- O lună fără alcool îți poate îmbunătăți sănătatea? 5 schimbări pozitive pe care le-ai putea observa
- Trei obiceiuri pe care să le prioritizezi pentru o viață lungă. Somnul e mai important decât ai...