Trei seisme de amploare au fost înregistrate luna trecută de modulul robotizat InSight al NASA, aflat pe Marte, printre care şi un cutremur care a durat circa o oră şi jumătate, scrie Agerpres.
Primele două seisme de pe suprafaţa Planetei Roşii, înregistrate pe 25 august, au avut magnitudini de 4,2, respectiv 4,1, a precizat agenţia spaţială americană. Un al treilea cutremur, care a avut loc pe 18 septembrie, a avut magnitudinea 4,2, şi a zdruncinat suprafaţa planetei timp de circa 90 de minute, fiind cel mai lung seism înregistrat până acum de InSight.
Citește și: NASA, pas istoric. Roverul Perseverence a colectat prima mostră de rocă de pe Marte
Modulul staţionar InSight a asolizat pe Marte în 2018, cu misiunea de a studia undele seismice pentru a afla mai multe date despre interiorul planetei, care să-i ajute pe oamenii de ştiinţă să înţeleagă mai bine procesul de formare a planetelor.
NASA a precizat că seismul din 18 septembrie este încă studiat, dar că s-au aflat multe informaţii despre cutremurele produse în august. De exemplu, seismul cu magnitudinea 4,2 din 25 august s-a petrecut la o distanţă de circa 8.500 de kilometri de InSight - cea mai îndepărtată mişcare telurică detectată până acum de modul.
Citește și: Noroiul de pe Marte reactioneaza precum “pasta de dinti fiarta”. Cum arata reactia neobisnuita
Cele două seisme din august au fost diferite. ''Seismul cu magnitudinea 4,2 a fost dominat de vibraţii lente, cu frecvenţă joasă, în timp ce vibraţiile rapide, de frecvenţă înaltă au caracterizat cutremurul cu magnitudinea de 4,1'', a precizat NASA.
Foto: Profimedia
- Te-ar putea interesa si:
- Planeta Marte este bombardată de meteoriţi aproape în fiecare zi
- Descoperirea care arată că Marte ar fi fost foarte asemănătoare Terrei
- Una dintre lunile planetei Marte, fotografiată cu o precizie de neegalat până acum. Deimos are...