Țiuitul enervant al urechilor ar putea fi mai mult decât o simplă senzație neplăcută. Ar putea fi tinitus, o afecțiune care afectează o mulțime de oameni și care se poate croniciza.
Tinitusul, adesea descris ca un țiuit constant, poate lua și alte forme sonore, cum ar fi bâzâit, șuierat, clicuri, fâșâit sau un zumzet persistent, toate acestea în absența oricărui sunet extern.
Deși în prezent nu există un tratament curativ pentru această afecțiune, există metode prin care simptomele pot fi gestionate. Dr. Jaslean Ahuja Michals, audiolog clinic, a oferit recent sfaturi pe TikTok, explicând posibilele cauze ale tinitusului și împărtășind strategii pentru a reduce intensitatea sunetelor percepute.
@curatingcures Medication and tinnitus! #tinnitus #tinnitusrelief #fypage #ringing #ringingintheears #audiologytiktok #hearing #tinnitusawareness ♬ original sound - Jaslean
Primul pas ar fi tocmai consultarea unui medic ORL și al unui audiolog pentru un control și un test auditiv.
"Vrem să verificăm eventualele leziuni ale nervului auditiv. 90% dintre cazurile de tinitus sunt cauzate de pierderea auzului", a spus Michals, conform New York Post.
De ce apare tinitusul
Dar de ce se întâmplă acest lucru? Atunci când creierul nu mai primește informații sonore normale din partea urechilor, încearcă să compenseze generând propriile sunete pe frecvențele pierdute. Aceasta este sursa țiuitului sau bâzâitului, conform explicațiilor oferite de Michals.
@curatingcures Part 3: Ways to manage your tinntius #tinnitus #tinnitusawareness #tinnitusrelief #tinnitusmanagement #tinnitusprevention #fypage #audiology #stoptheringing #stopsufferinginsilence #educational ♬ original sound - Jaslean
Medicul a avertizat că, "pentru orice sunet foarte puternic, trebuie să te asiguri că îți protejezi auzul. Multe cazuri de tinitus provin din expunerea prelungită la zgomote puternice". Atunci când nu poți să dai mai încet sau să scapi de zgomot, Michals recomandă utilizarea căștilor de protecție sau a dopurilor de urechi, pentru a-ți păstra auzul intact. Dacă ți se pare că auzul tău s-a obișnuit cu sunetele deranjante, ar putea fi, de fapt, un semn că acest simț a fost deja afectat.
Ce poate agrava simptomele tinitusului
Auzul nu depinde doar de volumul sunetelor. El este influențat și de ceea ce se întâmplă în interiorul corpului tău. De fapt, alimentația joacă un rol crucial în sănătatea generală a sistemului tău circulator, care are un impact direct asupra auzului.
Consumul de alcool poate duce la deshidratare, creșterea tensiunii arteriale și dezechilibrarea fluidelor din urechea internă, toate acestea putând provoca amețeli și agrava simptomele tinitusului.
Fumatul este un alt factor major. Deși cercetătorii nu au identificat exact cauza, se presupune că nicotina și monoxidul de carbon din țigări scad nivelul de oxigen din sânge, îngustează vasele de sânge și reduc circulația către urechea internă, punând astfel auzul în pericol.
Dr. Michals recomandă și o dietă cu un conținut scăzut de sodiu pentru a ajuta la gestionarea tinitusului, deoarece prea multă sare poate perturba echilibrul fluidelor din urechea internă. Acest lucru este deosebit de important mai ales pentru persoanele cu boala Meniere, o afecțiune cronică a urechii interne care afectează echilibrul și auzul.
Mișcarea, dieta și somnul pot contribui la ameliorarea țiuitului din urechi
O cantitate mare de zaharuri procesate în dietă și excesul de cofeină pot, de asemenea, să agraveze simptomele tinitusului, adaugă Michals.
Dacă încă te confrunți cu țiuitul în urechi, Michals sugerează să nu neglijezi suplimentele. Unele studii sugerează că deficiențele de zinc și vitamina B12 ar putea contribui la apariția tinitusului.
Tinitusul poate transforma somnul într-un coșmar, iar lipsa de odihnă doar agravează țiuitul. "Dacă nu dormi bine, tinitusul va deveni mult mai intens a doua zi", a explicat Michals. Tinitusul interferează cu somnul, ceea ce crește stresul și anxietatea, iar acestea, la rândul lor, fac țiuitul mai puternic, ceea ce face și mai greu să te odihnești.
Pentru a rupe acest cerc, Michals recomandă folosirea unui ventilator sau a unui aparat de zgomot alb pentru a masca sunetele neplăcute noaptea. De asemenea, sugerează suplimente de melatonină sau magneziu înainte de culcare pentru a îmbunătăți calitatea somnului.
„Exercițiile fizice nu sunt doar despre menținerea sănătății, ci pot chiar să îmbunătățească fluxul sanguin în corp”, a explicat Michals.
Cercetările susțin acest lucru, arătând că activitatea fizică nu doar că îmbunătățește circulația, dar reduce stresul și anxietatea, factori care pot declanșa episoadele de tinitus. În plus, exercițiile ajută și la îmbunătățirea somnului, un alt factor esențial în controlul simptomelor. Dar nu este vorba doar de exerciții cardio. Anumite mișcări pot viza în mod special țiuitul persistent. Experții recomandă mișcări precum rotațiile gâtului, retragerea bărbiei, răsucirile ușoare ale capului și exerciții pentru maxilar.
- Te-ar putea interesa si:
- De ce nu e bine să folosești bețișoare cu vată pentru curățarea urechii. Un medic ORL a explicat pe...
- Premieră mondială în lumea implanturilor. O ureche făcută din celule umane, creată la o imprimantă...