Un medic din Detroit spune că este destul de comun să auzi din când în când bătăile inimii atunci când stai pe o parte, mai ales dacă te afli într-o cameră foarte liniștită. „Dacă, din când în când, stai pe o parte și auzi cum bate inima, este cel mai probabil din cauza arterei carotide care se află practic pe pernă”, a explicat Dr. Anthony Youn, chirurg plastician certificat, recent pe TikTok.
„Dar dacă auzi mereu bătăile inimii atunci când stai pe o parte sau, mai ales, atunci când stai în picioare, atunci ar putea fi vorba de tinitus pulsatoriu”, a continuat Youn.
@doctoryoun Pulsatile tinnitus can he caused by high blood pressure, AV malformations, excess caffeine, and more. Get it checked out because it could be a sign of some bad shite. #pulsatiletinnitus #sleeping ♬ original sound - Doctor Youn
Tinitusul pulsatoriu este o afecțiune relativ rară, scrie New York Post. Pacienții aud un zgomot ritmic în una sau în ambele urechi, cum ar fi un sunet de vânt sau un șuierat, care se potrivește cu pulsul lor.
Un bărbat de 59 de ani a descris recent această senzație ca „un ciclu de spălare al unei mașini de spălat și un aspirator”. Tinitusul pulsatoriu apare atunci când există o perturbare în fluxul sanguin din arterele și venele de lângă sau din jurul urechilor.
Ce poate cauza tinitusul pulsatoriu
„Deși de obicei este benign, există unele cauze care ar putea ridica semne de întrebare, așa că este cel mai bine să mergi la medicul tău”, a spus Youn.
Tinitusul pulsatoriu poate fi cauzat de o blocare a urechii, hipertensiune arterială, îngustarea venelor sau arterelor din cap și gât, o conexiune anormală între artere și vene, tumori benigne la nivelul capului sau gâtului, presiune crescută în creier și, mai rar, anemie și sarcină, care fac inima să lucreze mai mult.
Afecțiunea este de obicei diagnosticată printr-un examen al urechilor, gâtului și capului, teste de auz și scanări imagistice pentru a observa ce se întâmplă cu vasele de sânge.
„De obicei, tinitusul pulsatoriu nu este ceva de care să te îngrijorezi”, a spus Dr. David M. Vernick, otorinolaringolog și specialist în chirurgie cap și gât, pentru Harvard Health mai devreme în acest an.
„Dacă nu dispare de la sine după câteva săptămâni sau devine cu adevărat deranjant, discută cu medicul tău despre acest lucru”, a adăugat Vernick.
- Te-ar putea interesa si:
- Țiuitul enervant al urechilor ar putea fi mai mult decât o simplă senzație neplăcută. De ce apare...
- De ce nu e bine să folosești bețișoare cu vată pentru curățarea urechii. Un medic ORL a explicat pe...
- Premieră mondială în lumea implanturilor. O ureche făcută din celule umane, creată la o imprimantă...