Titanicul aşa cum nu a fost văzut niciodată: imagini de înaltă rezoluţie, în mărime naturală, ale epavei au fost date publicităţii miercuri şi ar putea ajuta oamenii de ştiinţă să determine cu mai multă precizie condiţiile în care s-a scufundat celebrul pachebot, în aprilie 1912, relatează AFP.
Imaginile inedite, dezvăluite de BBC, sunt impresionante prin claritatea lor şi detaliile înfăţişate, precum numărul de serie al unei elice, camera de radio-transmisiuni, puntea şi altele, transmite Agerpres.
Această scanare digitală în mărime naturală conferă impresia că epava, în 3D, a fost ridicată din adâncurile tulburi ale oceanului.
Imaginile au fost surprinse în vara anului 2022 de Magellan Ltd, o companie de cartografiere a solului marin, şi Atlantic Productions, care realizează un documentar despre acest proiect.
Submersibilele, operate de la distanţă de un echipaj aflat la bordul unei nave specializate, au petrecut mai mult de 200 de ore examinând epava pe toată lungimea şi lăţimea sa.
Peste 700.000 de imagini au fost realizate, din toate unghiurile, pentru a recrea totul în format 3D.
"Adâncimea (la care se află Titanicul, adică 4.000 de metri - n.a.) reprezintă o provocare. La fel şi curenţii din zonă", a declarat pentru BBC Gerhard Seiffert de la Magellan Ltd. "Şi nu suntem autorizaţi să atingem nimic, ca să nu deteriorăm epava", a adăugat el.
"Trebuie cartografiat fiecare centimetru pătrat, chiar şi părţile neinteresante (...) pentru a completa spaţiile dintre toate obiectele interesante", a precizat el.
Părăsind Southampton la data de 10 aprilie 1912 pentru a ajunge la New York, pachebotul uriaş, cel mai mare din lume la momentul lansării sale, a naufragiat cinci zile mai târziu, după ce a lovit un aisberg. Dintre cei 2.224 de pasageri şi membri ai echipajului, aproape 1.500 au murit.
Epava a fost descoperită în 1985, la 650 de kilometri de coastele Canadei, la o adâncime de 4.000 de metri, în apele internaţionale ale Oceanului Atlantic. De atunci, a fost luată cu asalt de căutători de comori şi de turişti.
Parks Stephenson, care se autodescrie drept istoric şi inginer şi a studiat mulţi ani Titanicul, s-a declarat "uimit" de noile imagini.
"Acum avem capacitatea de a vedea Titanicul în mod direct, fără interpretare umană, pornind de la dovezi şi date, lucrurile de care avem cu adevărat nevoie pentru a pune cap la cap această scenă a crimei, după cum aş numi-o eu", a spus el la BBC.
"Încă nu înţelegem cu adevărat circumstanţele coliziunii cu aisbergul. Nici nu ştim dacă l-a lovit la tribord, aşa cum vedem în filme", a continuat Stephenson.
- Te-ar putea interesa si:
- "Presupuse rămăşiţe umane", descoperite printre resturile submersibilului Titan. Analizarea lor va...
- Mama tânărului de 19 ani, care a murit pe Titan, i-a cedat acestuia locul ei pe submersibil. "Voia...
- VIDEO Cum arată la interior submersibilul Titan, care a dispărut în Atlantic. E proiectat să țină...