Christine Dawood și-a pierdut soțul și fiul pe submersibilul Titan. Aceasta spune că cei doi erau entuziasmați de expediția spre epava Titanicului. Mai mult, ea i-a dat locul său fiului de 19 ani.
Soția omului de afaceri pakistanez Shahzada Dawood și mama băiatului adolescent, Suleman, a dezvăluit că cei doi erau foarte încântați de expediția în adâncurile Oceanului Atlantic.
Christine spune acum că și-a pierdut încrederea că familia ei va mai fi găsită în viață după ce au expirat cele 96 de ore critice. "Atunci mi-am pierdut speranța. Atunci am trimis mesaje familiei de pe uscat și le-am spus: 'Mă pregătesc pentru ce e mai rău'".
Christine și-a pierdut soțul și fiul de 19 ani, care era student la Universitatea Strathcyde și care-și dorea să doboare recordul pentru rezolvarea unui cub Rubik la cea mai mare adâncime.
Printre lacrimi, femeia îndurerată a dat un interviu pentru BBC, pe care l-a încheiat spunând: "Îmi e dor de ei. Îmi e foarte, foarte dor de ei".
Christine a mai dezvăluit că ea și soțul ei plănuiau să meargă să vadă epava Titanicului la bordul submersibilului Titan, cu ani în urmă, dar planurile le-au fost stricate de pandemie. "Apoi am renunțat și i-am dat locul lui Suleman pentru că voia tare mult să meargă".
După ce a fost anunțată că s-a pierdut orice cale de comunicare cu submersibilul, Christine și-a luat fiica de 17 ani și au așteptat împreună o veste la locul de unde Titan s-a scufundat. "Am avut mare speranță, asta a fost singurul lucru care ne-a ajutat să rezistăm".
Cinci oameni au murit la bordul submersibilului Titan
Pe lângă soțul și fiul lui Cheristine, alți trei oameni au murit la bordul Titan: CEO-ul firmei OceanGate, care deținea submersibilul, Stockton Rush (61 de ani), afaceristul britanic Hamish Harding (58 de ani) și Paul-Henri Nargeolet (77 de ani), fost scafandru francez.
Implozia submersibilului s-ar fi produs într-o fracțiune de milisecundă
Ce este o implozie catastrofală? Opusul unei explozii, o implozie este atunci când un obiect se prăbuşeşte brusc şi violent în sine. La acele adâncimi, submersibilul este supus unei presiuni uriaşe şi chiar şi cel mai mic defect structural ar putea fi dezastruos, spun experţi citaţi de CNN.
Citește și: Titanicul aşa cum nu a fost văzut niciodată. Specialiștii, uimiți de noile imagini cu epava
"Deci, la acea adâncime, presiunea probabil este de peste 2 tone pe centimetru pătrat, de peste 350 de ori mai mare decât presiunea de pe Pământ. Orice mică fisură ar putea provoca o implozie imediată, ceea ce ar distruge vasul", a declarat Tom Maddox, director executiv al Underwater Forensic Investigators, care a participat la o expediţie pe Titanic în 2005.
Presiunea la suprafaţă este măsurată ca fiind de o atmosferă, ceea ce înseamnă aproximativ 7 kilograme pe centimetru pătrat. Pe măsură ce se intră mai adânc sub apă, această presiune creşte progresiv. La adâncimea la care se află epava Titanicului, presiunea este de aproape 2,7 tone pe centimetru pătrat.
Mulţi se întreabă dacă echipajul a ştiut ce se întâmplă. Cu o presiune atât de mare asupra submersibilului, implozia s-ar fi produs într-o fracţiune de milisecundă. O implozie catastrofală se produce la o viteză de peste 2.400 de kilometri pe oră, a declarat pentru CNN Aileen Marty, fost ofiţer de marină şi profesor la Florida International University. Ea spune că întreaga construcţie s-a prăbuşit înainte ca indivizii din interior să realizeze că existră o problemă. "Au murit într-un mod în care nici măcar nu şi-au dat seama că erau pe cale să moară. În cele din urmă, printre multele moduri în care putem muri, acesta este nedureros", dă asigurări specialista.
- Te-ar putea interesa si:
- Inundaţii în Spania. De ce un număr atât de mare de victime? Explicațiile experților
- "Un accident care așteaptă să se întâmple". Un fost angajat al companiei care deținea Titan...
- "Presupuse rămăşiţe umane", descoperite printre resturile submersibilului Titan. Analizarea lor va...