galaxie telescop james webb

Telescopul spaţial James Webb a detectat cea mai îndepărtată galaxie din Univers. Strălucirea sa i-a uimit pe oamenii de ştiinţă

Telescopul spaţial James Webb a detectat cea mai îndepărtată galaxie din Univers. / Foto: Profimedia

Un nou record pentru James Webb: telescopul spaţial a observat cea mai îndepărtată galaxie detectată vreodată, care a existat la doar 290 de milioane de ani după Big Bang. Strălucirea sa i-a uimit pe oamenii de ştiinţă dintr-o echipă internaţională.

Galaxia prezintă particularităţi care au "implicaţii profunde" pentru înţelegerea de către cercetători a vârstelor timpurii ale Universului, a anunţat NASA.

Denumită JADES-GS-z14-0, ea "nu este tipul de galaxie prezisă de modelele teoretice şi simulările informatice pentru tinereţea Universului", au declarat într-un comunicat doi cercetători implicaţi în această descoperire, Stefano Carniani şi Kevin Hainline.

"Cum a putut natura să creeze o galaxie atât de luminoasă, de masivă şi de mare în mai puţin de 300 de milioane de ani?", s-au întrebat ei.

Kevin Hainline, cercetător la Universitatea Arizona din Statele Unite, a spus că a sărit de pe scaun în momentul în care i-a parvenit confirmarea distanţei la care se află acea galaxie.

"Dacă Universul ar fi un film de două ore, această galaxie datează din primele sale două minute şi jumătate", a explicat el într-o înregistrare video publicată pe reţelele de socializare.

Însă ea este "extrem de ciudată", a adăugat el. "Este foarte strălucitoare, destul de mare, ar putea conţine dovezi ale prezenţei oxigenului şi, ţinând cont de mărimea regiunii pe care am explorat-o pentru a o descoperi, am putea găsi multe alte lucruri acolo", a mai spus cercetătorul american.

james webb galaxie

Telescopul spaţial James Webb a detectat cea mai îndepărtată galaxie din Univers. / Foto: Profimedia

În astronomie, a vedea la mare depărtare înseamnă să te întorci în timp. De exemplu, lumina Soarelui are nevoie de opt minute pentru a ajunge la noi şi, aşadar, oamenii o văd aşa cum era ea în urmă cu opt minute. Privind cât mai departe posibil în Univers, cercetătorii pot să vadă în acest fel diverse corpuri cereşti aşa cum erau ele în urmă cu miliarde de ani, scrie Agerpres.

Însă lumina emisă de obiectele foarte îndepărtate s-a alungit până să ajungă la noi şi "s-a înroşit" pe traseu, trecând într-o lungime de undă care este invizibilă cu ochiul liber: infraroşu.

Particularitatea telescopului James Webb, a cărui misiune principală este de a explora Universul tânăr, este că funcţionează doar în infraroşu.

Citește și: Planeta “vată de zahăr”, locul unde plouă cu nisip, dezvăluită de telescopul James Webb al NASA. E aproape la fel de mare ca Jupiter

Record de doborât

După lansarea sa din decembrie 2021, telescopul James Webb a observat deja galaxia care era declarată până atunci ca fiind cea mai îndepărtată, JADES-GS-z13-o, ce datează de la 320 de milioane de ani după Big Bang.

Noul anunţ a doborât astfel precedentul record.

Lumina noii galaxii a avut nevoie de peste 13,5 miliarde de ani pentru a ajunge pe Terra (Big Bang s-a produs în urmă cu 13,8 miliarde de ani).

Însă "recordul nu contează" şi ar putea fi doborât din nou, a declarat Kevin Hainline. "Ce contează este faptul că Universul pare să fie plin de galaxii foarte strălucitoare", a adăugat el.

JADES-GS-z14-0 conţine multe stele, "ceea ce este impresionant ţinând cont de puţinul timp" care s-a scurs între Big Bang şi momentul observat, a mai spus cercetătorul american.

Urmele de oxigen detectate stârnesc şi mai mult curiozitatea oamenilor de ştiinţă, deoarece acest gaz "necesită ca stelele să fi trăit întreaga lor viaţă şi apoi să fi murit în explozii de supernove".

Galaxia a fost mai întâi detectată în ianuarie 2023 cu ajutorul dispozitivului NIRCam, dar datorită observaţiilor făcute un an mai târziu de un alt instrument al telescopului, spectrometrul NIRSpec, confirmarea distanţei sale a putut fi furnizată. Galaxia are un diametru de peste 1.600 de ani-lumină, iar masa ei este estimată a fi de câteva sute de milioane de ori mai mare decât cea a Soarelui.

Telescopul spaţial James Webb, o adevărată bijuterie tehnologică, dezvoltat în principal de agenţiile spaţiale americană şi europeană, se află la o distanţă de 1,5 milioane de kilometri de Terra. El este utilizat pentru observaţii de oameni de ştiinţă din lumea întreagă.

"Cantitatea de descoperiri făcute asupra Universului tânăr în doar doi ani, de când telescopul a început să trimită date ştiinţifice, este uluitoare. Şi, cu puţin noroc, James Webb va continua să ne furnizeze rezultate precum acesta timp de decenii", a declarat Kevin Hainline. 

Citește și: NASA a descoperit o planetă asemănătoare cu Pământul. Telescopul James Webb a cules primele informații despre ea

Citește și: Fotografii din spațiu care îți taie răsuflarea! Telescopul James Webb a surprins cele mai impresionante imagini cu nebuloase și galaxii

Citește și: Imagine spectaculoasă surprinsă de telescopul James Webb: o clepsidră colorată de praf în jurul unei stele recent formate

Te-ar putea interesa si:
Galaxia care îşi devorează vecinii. „NGC 3640” se află la 88 de milioane de ani lumină de Soare
Oamenii de ştiinţă au surprins momentul în care o gaură neagră supermasivă latentă s-a trezit la...
Oamenii de ştiinţă au descoperit cel mai strălucitor obiect cosmic din Universul cunoscut

Partenerii noștri

Modern,Sunbed,In,Beauty,Salon

O femeie a fost dependentă de solar ani la rând. Cum a ajuns să arăte pielea ei este devastator: „Dacă aș fi știut...

O femeie care s-a ales cu pielea „prăjită” după expunerea îndelungată la solar a vorbit despre...