covid

Studiu nou. Anticorpii dobândiţi în urma infectării cu noul coronavirus durează cel puțin nouă luni

Anticorpii dobândiţi în urma infectării cu noul coronavirus ar putea dura cel puţin nouă luni. / Foto: Shutterstock

Un studiu făcut de Imperial College London și Universitatea din Padova arată că persoanele care au fost infectate cu SARS-CoV-2 pot beneficia de protecția anticorpilor dobândiți vreme de cel puțin nouă luni.

Nivelurile de anticorpi ''se menţin ridicate'', indiferent dacă persoana infectată a dezvoltat sau nu simptome de COVID-19, după cum au constatat cercetătorii după testarea pacienţilor din nordul Italiei, una dintre regiunile cele mai afectate la începutul pandemiei.

''Majoritatea infecţiilor cu SARS-CoV-2, indiferent de prezenţa simptomelor, dezvoltă anticorpi'', conform cercetării publicate în jurnalul ştiinţific Nature Communications, anunță Agerpres.

Aproximativ 3.000 de locuitori din Vo', un oraş din nordul Italiei, carantinat cu ajutorul armatei la începutul anului 2020, după descoperirea unora dintre primele contagieri cu noul coronavirus din Europa, au fost testaţi pentru anticorpi în luna mai 2020 şi, din nou, în noiembrie.

La sfârşitul anului trecut, ''nivelurile detectabile de anticorpi'' s-au menţinut la 98,8 procente dintre persoanele care au contractat virusul în februarie sau martie.

Citește și: Studiu francez. Vaccinul anti-Covid de la Pfizer nu sporește riscul apariției problemelor cardiovasculare la persoanele de peste 75 de ani

Echipa de cercetători a declarat că a detectat chiar şi cazuri de creştere a nivelului de anticorpi, ceea ce sugera ''potenţiale reinfectări'' şi un posibil ''impuls dat sistemului imunitar''.

Majoritatea estimărilor, inclusiv cele ale producătorilor, sugerează faptul că vaccinurile contra coronavirusului oferă cel puţin şase până la opt luni de imunitate împotriva variantelor iniţiale, cu toate că studiul efectuat de Universitatea din Washington şi publicat luna trecută în jurnalul Nature sugerează că imunitatea ar putea fi ''pentru totdeauna'', în funcţie de tipul de vaccin utilizat.

''Trebuie să continuăm să monitorizăm persistenţa anticorpilor pentru perioade mai lungi de timp'', a atras atenţia Enrico Lavezzo de la Universitatea din Padova, conducătorul echipei de cercetători .

Citește și: Ce se știe despre Lambda, cea mai nouă variantă de Covid-19, detectată în aproape 30 de țări. De ce a atras atenția OMS

Foto: Shutterstock

Te-ar putea interesa si:
Probleme pulmonare ascunse, descoperite la copiii cu Covid de lungă durată
Tehnica simplă de introdus în dietă pentru a slăbi și a spori longevitatea. Mare atenție pentru a...
Efectele negative ale carantinei din timpul pandemiei de Covid asupra creierului adolescenţilor...

Partenerii noștri

Mars,-,The,Red,Planet.,Martian,Surface,And,Dust,In

Noi date susţin ipoteza existenţei apei lichide la adâncimi mari în subsolul lui Marte

Noi dovezi convingătoare susţin ipoteza existenţei apei în stare lichidă la adâncimi mari în...