Fosila unei creaturi preistorice a fost numita “veriga lipsa” in explicarea evolutiei mainilor oamenilor. Vietuitoarea a trait in oceanele planetei in urma cu 375 de milioane de ani, scrie ABC News.
Vietuitoarea marina, numita Elpistostege watsonia, inota in apele ce acopereau aria ocupata de Canada acum.
Reprezinta o parte importanta a evolutiei pentru ca cel mai bun exemplu descoperit pana acum pentru tranzitia de la pesti la animale cu 4 membre, numite tetrapode (grup ce include amfibienii, reptilele, pasarile si mamiferele).
Citeste si: Descoperirile arheologice din ultimul deceniu ce au schimbat intelegerea noastra despre originea umana
“Tetrapodele au fost intotdeauna definite istoric drept primele animale ce aveau degete...cu aceasta definitie trebuie sa incluzi si pestii drept un tetrapod de baza,” a declarat John Long, co-autorul studiului si paleontolog in cadrul Universitatii Flinders.
“E o veriga lipsa in sensul vechi sau ceea ce numim noi fosile de tranzitie ce umplu golul intre doua grupuri importante,” a continuat el.
Citeste si: Cercetatorii au reconstituit chipul unui stramos uman care a trait acum 4 milioane de ani. Cum arata
Long a asemanat descoperirea cu gasirea primei fosile complete de Archaeopteryx, o specie aflata la granita transformarii intre dinozauri si pasarile moderne. “E una dintre cele mai importante descoperiri cu care am fost asociat in toata viata mea.”
Citeste si: Cercetatorii au descoperit un nou os in corpul uman. Ce efecte ar putea avea asupra organismului
Pestele masura 1.6 m si e cea mai completa fosila a unui peste preistoric gasita pana acum. Inotatoarea pectorala a pestelui era foarte bine conservata, ceea ce e permis cercetatorilor sa studieze evolutia membrelor si degetelor preistorice.
Potrivit expertilor, acest peste avea randuri de oase mici in inotatoare, echivalente cu degetele mainii umane. Inca nu se stie de ce aceasta vietuitoare avea degete primitive in inotatoarele pectorale, insa e posibil ca abilitatea sa o fi ajutat sa isi echilibreze greutatea in mediile cu apa scazuta.
Citeste si: O noua specie umana a fost descoperita in Filipine
Long si colegii sai studiaza acum craniul fosilei si sunt optimisti ca vor gasi mai multe informatii despre evolutia vertebratelor.
- Te-ar putea interesa si:
- Un os de „Hobbit”, provenit de la o specie minusculă de oameni antici, a fost găsit pe o insulă...
- Descoperirea ADN crucială, care ar putea contribui la vindecarea unuia dintre cele mai mortale...
- În cât timp se recuperează corpul uman după o călătorie în spaţiu