Marine Wildlife on White

Veninul unei caracatiţe din Australia ar putea deţine secretul în lupta contra melanomului

Octopus Kaurna. Profimedia

O caracatiţă din Australia ar putea deţine cheia succesului în lupta cu una dintre cele mai grave forme de melanom, au descoperit cercetătorii, potrivit DPA.

Un compus din veninul caracatiţei kaurna, cunoscută şi sub numele de caracatiţa sudică de nisip, ar putea încetini în mod semnificativ dezvoltarea cancerului, arată un studiu internaţional publicat în ediţia din octombrie a jurnalului ştiinţific British Journal of Pharmacology.

De asemenea, veninul ar putea ajuta la combaterea rezistenţei la medicamente în cazul pacienţilor care prezintă mutaţia genei BRAF, o problemă întâlnită la aproximativ jumătate dintre cazurile de melanom.

Oamenii de ştiinţă conduşi de cercetătoarea Maria Ikonomopoulou au testat proprietăţile antitumorale ale unei game de compuşi din venin reproduşi sintetic.

"Am analizat compuşii veninului derivaţi de la diferite animale marine, însă peptida de la caracatiţa sudică de nisip din Australia s-a remarcat în mod specific prin capacitatea sa de a ţinti sigur şi eficient celulele melanomului cu mutaţii BRAF, la modelele pre-clinice", a explicat ea.

"E încă foarte devreme. Aceste constatări oferă însă speranţa că această peptidă de caracatiţă poate fi dezvoltată într-un tratament ţintit împotriva cancerului ce poate fi administrat în siguranţă şi în mod eficient chiar şi în doze foarte mari", a mai adăugat Ikonomopoulou.

Cercetătoarea a precizat că numeroşi pacienţi nu răspund la tratamentele existente contra melanomului cu mutaţie BRAF.

"În timp ce terapiile direcţionate şi imunoterapia au rezultate îmbunătăţite, problemele actuale legate de toxicitate şi de rezistenţa la medicamente zădărnicesc în general succesul lor împotriva cancerului", a explicat ea.

"Cu toate că sunt necesare mult mai multe cercetări, studiul nostru arată că acest compus din veninul de caracatiţă are un puternic potenţial terapeutic", a adăugat cercetătoarea.

Oamenii de ştiinţă intenţionează, de asemenea, să afle dacă acest compus are potenţial contra altor tumori cu mutaţii BRAF, inclusiv cele de prostată şi de colon, dar şi împotriva cancerului pulmonar fără celule mici.

Ikonomopoulou a descoperit anterior că un anumit compus de la păianjenul australian cu pânză-pâlnie este foarte eficient în combaterea celulelor melanomului, dar şi în cazul celulelor prelevate din tumorile faciale care afectează exemplarele de diavol tasmanian.

Te-ar putea interesa si:
A crezut toată viața că are un semn din naștere pe piele, dar s-a dovedit a fi cancer. Cum a...
De ce ar trebui să-ți dai cu cremă cu SPF chiar și când călătorești cu avionul. Sfaturile unui...
Cancerul de piele, depistat mai repede și mai ușor cu ajutorul noilor tehnologii. Un aparat cu 92...

Partenerii noștri

Ce se întâmplă cu oasele când îmbătrânim/ Shutterstock

Ce se întâmplă cu oasele când îmbătrânim? Noi descoperiri despre reducerea rezistenţei ţesutului osos

Un nou studiu coordonat de Universitatea Texas din Austin, în colaborare cu Mayo Clinic şi Centrul...