Un clip care evidențiază pericolele de a nu purta protecție solară în timpul unui zbor a devenit viral pe TikTok, fiind vizionat de milioane de ori. Medicul dermatolog Joyce Park a oferit o rapidă "lecție de dermatologie", după cum ea însăși a numit-o.
"Când afli că piloții au o incidență de două ori mai mare de a dezvolta melanom, al treilea cel mai frecvent tip de cancer de piele, ar trebui să porți neapărat protecție solară în avion sau să ții geamurile acoperite. Un studiu a arătat că 56 de minute petrecute în carlingă, la 9000 de metri altitudine, înseamnă o cantitate de radiații UV precum o sesiune de bronzat de 20 de minute la solar. Când stai în spate, asigură-te că te-ai dat cu SPF sau că ai geamurile acoperite pentru a reduce expunerea la UVA în timpul zborului. La urma urmei, nu vrei ca jumătate din fața ta să fie mai afectată de soare decât cealaltă", a transmis medicul.
@teawithmd Let’s talk about airplane ✈️ skin care! Today I am just covering INCREASED exposure to UV radiation in the plane. A research study in JAMA DERM from 2015 measured amount of UV radiation in airplane cockpits during flight and compared them to UVA carcinogenic affective doses in tanning beds. Turns out you get a heck of a lot of UV exposure as a pilot. When we’re sitting in the back, make sure to wear sunscreen or keep your window shut to reduce exposure to UVA during your flight. After all, you don’t want 1/2 of your face getting more sun ☀️ damage than the other! The more you know! Sources in comments #dermatologylesson #dermbypark #airplaneskincare #sunscreen #melanoma #inflightskincare ♬ original sound - random.shii089
Studiul citat de dr. Park, făcut în 2015, a constatat că piloții și echipajul de cabină au o incidență a melanomului dublă față de populația generală. Acest lucru nu înseamnă că pasagerii sunt feriți de acest risc, mai ales cei care stau pe scaunul de la geam.
În clipul de pe TikTok se mai arată că "și mai multe ultraviolete UVA se reflectă atunci când avionul zboară peste nori groși și zăpadă. Ferestrele blochează UVB, nu UVA".
Radiațiile UVA sunt mai slabe decât cele UVB, dar penetrează mai adânc în piele și sunt mai constante pe parcursul anului.
- Te-ar putea interesa si:
- Riscul de a muri într-un avion s-a înjumătăţit la fiecare deceniu
- E bărbat în toată firea, dar i se spune mereu că arată ca un adolescent. Care e, de fapt, vârsta...
- Ce se ascunde în spatele salutului însoțitorilor de bord. Fiecare pasager e atent analizat din mai...