Zborul cu avionul devine din ce în ce mai sigur, riscul de deces reducându-se la jumătate în fiecare deceniu de la sfârşitul anilor 1960, potrivit unui studiu realizat de Massachusetts Institute of Technology, din Statele Unite, publicat recent şi care stabileşte un clasament pe ţări, informează AFP.
Între 2018 şi 2022, media a fost de un deces la fiecare 13,7 milioane de pasageri la nivel mondial, comparativ cu un deces la fiecare 7,9 milioane de pasageri între 2008 şi 2017 şi un deces la fiecare 350.000 de pasageri între 1968 şi 1977.
"Siguranţa aeriană este într-o continuă îmbunătăţire", a declarat Arnold Barnett, profesor la MIT şi coautor al studiului publicat în revista de specialitate Journal of Air Transport Management, transmite Agerpres.
Între 1978 şi 1987, media a fost de un deces la fiecare 750.000 de pasageri, între 1988 şi 1997 de un deces la fiecare 1,3 milioane, apoi de un deces la fiecare 2,7 milioane între 1998 şi 2007.
Cu toate acestea, progresul nu este garantat, afirmă Arnold Barnett. Ultimul accident major care s-a produs pe teritoriul american datează din 2009, când un avion al companiei Colgan Air care zbura de la New York la Buffalo s-a prăbuşit, iar toţi cei 49 de pasageri aflaţi la bord au murit.
Însă o serie de incidente recente, cu coliziuni uneori evitate în ultima clipă pe pistele americane, au ţinut prima pagină a ziarelor, în timp ce grupul Boeing s-a aflat din nou în atenţia criticilor după ce o uşă s-a desprins dintr-un avion al său - un model 737 MAX 9, operat de compania Alaska Airlines - în timpul zborului.
Există, de asemenea, disparităţi între ţări, după cum subliniază cercetătorii de la MIT în studiul lor.
Lista celor mai sigure ţări include Statele Unite, statele membre ale Uniunii Europene, Muntenegru, Norvegia, Elveţia, Regatul Unit, Australia, Canada, China, Israel, Japonia şi Noua Zeelandă.
Categoria a doua prin prisma siguranţei zborului cu avionul include Bahrain, Bosnia, Brazilia, Brunei, Chile, Hong Kong, India, Iordania, Kuwait, Malaezia, Mexic, Filipine, Qatar, Singapore, Africa de Sud, Coreea de Sud, Taiwan, Turcia şi Emiratele Arabe Unite.
Deşi riscurile de aviaţie sunt mai mari în restul ţărilor, care formează categoria a treia, acestea au fost reduse la jumătate în perioada 2018-2022.
- Te-ar putea interesa si:
- Ce se ascunde în spatele salutului însoțitorilor de bord. Fiecare pasager e atent analizat din mai...
- Un pilot din SUA a încercat să oprească motoarele unui avion în plin zbor. La bord se aflau 80 de...
- Momente de coșmar pentru pasagerii unui avion. Peste zece persoane au ajuns la spital după ce...