De cand a aterizat in Craterul Gale, in anul 2012, vehiculul spatial Curiosity a studiat suprafata Marte, dar si atmosfera planetei rosii, in care a descoperit anomalii ce au surprins cercetatorii, scrie CNN.
Curiosity a trimis date despre fluctuatii de oxigen pe Marte, iar cercetatorii NASA inca nu au o explicatie pentru fenomenul neobisnuit, scrie Gizmodo.
Citeste si: Cat de rapida e viteza luminii de fapt, potrivit cercetatorilor NASA
Initial, Curiosity a gasit metan pe Marte si fluctuatii in compozitie ce nu pot fi explicate de factorii de mediu pe care expertii ii stiu deja. Acum, se pare ca si oxigenul de pe planeta rosie prezinte anomalii ce nu pot fi explicate, potrivit unui nou studiu publicat in Jurnalul Cercetarii Geofizice.
Oxigenul de pe Marte a demonstrat “o variatie semnificativa de sezon si interanuala, ceea ce sugereaza un proces atmosferic sau de suprafata necunoscut pana acum,” au scris cercetatorii in studiu.
Citeste si: NASA a ales modelul castigator pentru locuintele de pe Marte. Cum arata infrastructurile printate 3D
La fel ca pe Terra, pe Marte exista sezoane diferite in emisfera sudica si cea nordica, in functie de pozitia fata de Soare. Curiosity a folosit instrumentul SAM (Sample Analysis at Mars) pentru a monitoriza moleculele din atmosfera planetei si cum se schimba in ritm cu sezoanele.
Ce a descoperit vehiculul Curiosity in atmosfera planetei Marte
Curiosity a trimis catre NASA date adunate timp de 5 ani si majoritatea rezultatelor nu erau surprinzatoare.
Nivelul si schimbarile gazului argon au fost similare cu cele surprinse de vehiculul Opportunity, iar nivelul de azot (nitrogen) era semnificativ redus (pe Terra, azotul e esential pentru ciclul dintre atmosfera si sol, insa daca exista un astfel de ciclu pe Marte, nu are niciun efect asupra atmosferei).
Citeste si: Cercetatorii au descoperit o posibila planeta pitica in sistemul solar! Ce dimensiune are
“Masuratorile SAM de oxigen in craterul Gale nu arata stabilitatea anuala sau tiparele de sezon ce ar fi putut fi prezise pornind de la sursele cunoscute din atmosfera,” au scris cercetatorii. Exista un nivel mult mai mare de oxigen in emisfera nordica martiana in perioada primavara-vara si mai putin oxigen in perioada de iarna in aceeasi emisfera.
“Prima data cand am vazut asta, era pur si simplu uimitor,” a declarat Sushil Atreya, profesor din cadrul Universitatii din Michigan, SUA, scrie The Independent.
Citeste si: Planeta cu cele mai multe Luni din sistemul solar. Cercetatorii au descoperit inca 20 de sateliti naturali
“Faptul ca acest comportament al oxigenului nu e perfect repetabil in fiecare sezon ne duce cu gandul ca nu e o problema ce are legatura cu dinamica din atmosfera. Trebuie sa fie o sursa chimica pe care nu am luat-o in considerare,” a declarat Melissa Trainer, autoarea principala a studiului si cercetator in cadrul Centrului de zbor Goddard, NASA.
Potrivit datelor Curiosity, la suprafata planetei Marte, atmosfera e compusa din 95% dioxid de carbon, 2.6% azot molecular, 1.9% argon, 0.16% oxigen si 0.06% monoxid de carbon. In timpul studiului, nivelul de oxigen a crescut cu 30% in timpul sezonului cald, fata de inceputul sezonului rece, fenomen pe care cercetatorii NASA nu l-au putut explica pana acum.
- Te-ar putea interesa si:
- Vizita senatorului Bill Nelson, administrator NASA, în România: Un eveniment de importanță globală
- NASA: Soarele a atins „perioada de maximum solar”
- NASA, misiune spațială de 5 miliarde $, pe o lună înghețată a lui Jupiter. "O şansă de a explora o...