Intr-un nou studiu publicat in jurnalul Astronomie si Astrofizica, cercetatorii au folosit Observatorul din Atacama pentru a arata urmarile unei “lupte” intre doua stele, scrie Daily Mail.
Potrivit expertilor, gazele din nebula HD101584 s-au format dupa o coliziune violenta intre o giganta rosie si o stea mai mica. Cu noile imagini si analize, cercetatorii cred ca norul de gaze s-a format cand steaua principala a sistemului s-a marit intr-o giganta rosie pana cand a putut inghiti steaua mai mica.
Citeste si: Fenomen prezis de Einstein, observat in sfarsit de astronomi: o stea trage dupa ea spatiu-timp
In loc sa fie asimilata direct, steaua mai mica s-a invartit catre nucleul vecinei ei, insa nu s-a ciocnit de el. In schimb, procesul a dus la eliminarea gazelor gigantei rosii, ceea ce i-a expus nucleul.
“Sistemul stelar HD101584 e special in sensul ca acest “proces de moarte” a fost terminat prematur si dramatic atunci cand o stea din apropiere cu masa mica a fost inghitita de giganta,” a declarat Hans Olofsson, din cadrul Universitatii de Tehnologie Chalmers, Suedia, ce a condus studiul.
Citeste si: Cum ar arata Pamantul daca ar seca oceanele. Imaginea incredibila dezvaluita de NASA
Potrivit cercetatorilor, coliziunea violenta a creat o structura complexa de gaze in nebula HD101584 datorita miscarii in spirala a stelei mici catre giganta rosie, pe langa jeturile de gaze ce s-au format in timpul acestui proces.
“In acest moment, putem descrie procesul de moarte comun in cazul multor stele asemanatoare cu Soarele, insa nu putem explica de ce sau exact cum se intampla. HD101584 ne ofera indicii pentru rezolvarea acestui mister din moment ce e intr-o faza scurta de tranzitie intre stadii evolutionare studiate mai bine,” a declarat Sofia Ramstedt, din cadrul Universitatii Uppsala, Suedia, coautoarea studiului.
Citeste si: Cercetatorii au descoperit o vasta “cresa de stele” in galaxia noastra
“Cu imagini detaliate ale mediului HD101584 putem realiza conexiunea intre marimea giganta a stelei si ramasitele stelare ce vor ramane in urma ei,” a continuat ea.
Pe langa indicii despre modul in care interactioneaza stelele in stadiul de moarte, cercetatorii sustin ca descoperirea ne ajuta sa intelegem modul in care Soarele, ce e o giganta rosie, ar putea muri. Expertii se asteapta ca Soarele sa se extinda treptat, asimiland gaze si materiale in drumul lui, desi acest proces va avea loc peste aproximativ 5 miliarde de ani.
- Te-ar putea interesa si:
- Misterele Universului. Prima pagină a atlasului cosmic realizat de telescopul Euclid
- NASA: Soarele a atins „perioada de maximum solar”
- Paradoxul radiaţiei găurilor negre. Cum ar putea fi rezolvat, potrivit unui nou studiu. „Va avea un...