Unele inventii sunt rezultatul a zeci de ani de studiu si inovatie. Altele sunt simple accidente ce pot revolutiona o intreaga industrie. De la greseli la tehnologii folosite zilnic, iata topul inventiilor accidentale care au revolutionat lumea:
5. Bachelita
La inceputul secolului trecut, pentru izolarea componentelor interne a primelor electronice (radiouri si telefoane) era folosit selacul, insa substanta era obtinuta greu si costa mult. Chimistul belgian Leo Baekeland a creat polyoxybenzylmethylenglycolanhydrida, numita si bachelita, primul plastic sintetic, potrivit gizmodo.com.
Materialul izolator se putea mula in orice forma si rezista la uzura zilnica si temperaturi mari, asa ca a fost adoptat rapid in industriile electronicelor, electrocasnicelor si chiar in cea a bijuteriilor.
4. Radiografiille
Razele X sunt o forma de radiatie electromagnetica numita si radiatia Roentgen, dupa omul de stiinta care le-a descoperit. Da, razele X apar natural, insa Roentgen a reusit sa le identifice in momentul in care bombarda un corp metalic cu electroni rapizi.
Citeste si: Remediu inedit pentru tratarea glaucomului, gasit in aripile unui fluture
O bucata de carton fluorescent se aprindea in partea cealalta a camerei, in ciuda faptului ca intre aparat si carton era un ecran foarte gros. Roentgen si-a dat seama ca radiatia poate trece si prin corpuri solide, asa ca testat descoperirea si a realizat ca radiatia creeaza imagini fantastice, vitale pentru medicina. Prima radiografie oficiala a fost mana sotiei sale.
3. Teflonul
Chimistul Roy Plunket a creat accidental teflonul in timp ce incerca (si esua) sa produca un nou tip de chlorofluorocarbon. A pus experimentul in camera frigorifica si a avut o surpriza cand s-a dus sa il verifice.
Canistra care trebuia sa fie umpluta cu gaz era de fapt goala, cu exceptia unor fulgi albi. Plunket a testat fulgii si a descoperit ca sunt formati dintr-o substanta ce poate fi folosita drept lubrifiant si are un punct de topire foarte inalt. Teflonul a fost folosit cu succes in industria militara inainte sa fie aplicat vaselor de gatit.
2. Cuptorul cu microunde
Dupa un tur in Primul Razboi Mondial, inginerul Percy Spencer lucra in cadrul companiei Raytheon si era considerat un geniu in electronica. In 1945, Spencer lucra cu un magnetron capabil sa emita microunde cand a observat ca i se topise ciocolata in buzunar.
Spencer a inceput imediat sa testeze proprietatile microundelor si a inventat cuptorul cu microunde, asa cum il stim noi astazi.
1. Stimulatorul cardiac
Wilson Greatbatch, asistent de la Universitatea din Buffalo, a crezut ca si-a stricat prototipul de inregistrare a batailor inimii in momentul in care a ales un rezistor de 1 megaohm in locul unuia de 10.000 de ohmi. Prototipul producea un semnal timp de 1.8 milisecunde dupa care se oprea timp de o secunda - exact cum bate o inima umana.
Greatbatch a realizat rapid ca prototipul poate salva milioane de vieti daca era introdus un curent precis pentru reglarea pulsului in aparat. Inainte de inventarea accidentala a primului stimulator cardiac modern, ce poate fi inserat in corp, aparatele de acest gen erau de marimea unui televizor si atasate temporar de pacienti din exterior.
- Te-ar putea interesa si:
- 5 inventii neobisnuite care au generat averi impresionante. Ce jucarie a incasat 500 de milioane de...