Cercetatorii ce lucreaza la Telescopul Hubble au detectat “tsunamiuri” de energie ce traverseaza rapid galaxiile, scrie Gizmodo.
Izbucnirile de energie au fost cauzate de quasari si sunt cele mai mari de acest gen observate pana acum de cercetatori. Aceste izbucniri creeaza o cantitate de necrezut de energie in timp ce strabat galaxiile.
Citeste si: Cat de mari sunt stelele neutronice de fapt. Ce au descoperit cercetatorii
“Calea Lactee e o galaxie de marime medie spre mare si cantitatea totala de radiatie din ea e echivalentul a unui numar ori 1044 ergi pe secunda,” a explicat conducatorul studiului Nahum Arav, din cadrul Virginia Tech. “Scurgerile pe care le vedem produc de 100 de ori mai multa energie kinetica decat intreaga capacitate a galaxiei noastre in lumina vizibila.”
Quasarii sunt centre galactice extrem de luminioase ce ar putea, potrivit cercetatorilor, sa inconjoare gaurile negre de la centrul galaxiilor. Gaurile negre nu produc radiatia direct, ci prin interactiunea dintre gravitatia lor si materia din jur.
Citeste si: Cercetatorii au gasit o planeta “infernala” unde ploua cu fier. La ce distanta de Terra se afla
Izbucnirile quasarilor sunt precum sfere de energie ce se deplaseaza la mii de km/s. Analizarea acestor fenomene poate ajuta cercetatorii sa estimeze numarul galaxiilor si modul in care elementele lor interactioneaza, potrivit lui Arav.
- Te-ar putea interesa si:
- O gaură neagră primordială creşte într-un ritm ''extrem'', mai rapid decât se credea posibil
- Misterele Universului. Prima pagină a atlasului cosmic realizat de telescopul Euclid
- Oamenii de ştiinţă au surprins momentul în care o gaură neagră supermasivă latentă s-a trezit la...