Suntem obisnuiti sa ni se recomande sa dormim 8 ore pe noapte, iar multi dintre noi dorm, in medie, 7. Se pare insa ca avem nevoie de mai multe ore de somn pentru a putea face fata unei societati in care suntem bombardati permanent cu informatie.
Numeroase studii au demonstrat ca retelele de socializare ne afecteaza negativ sanatatea, potrivit Forbes, si se pare ca au un impact si asupra somnului.
Expertii recomanda acum 8.5 ore de somn, dat fiind faptul ca nu adormim si nici nu te trezim imediat. Anumiti indivizi au nevoie de mai multe ore de somn in mod obisnuit, insa se pare ca telefoanele mobile si retelele sociale au un rol foarte important in restructurarea obiceiurilor noastre nocturne.
“Cred ca avem nevoie de mai mult somn acum pentru ca suntem bombardati cu atat de multa informatie,” de declarat dr. Gartenberg, expert in somn. “Una din principalele functii ale creierului e sa proceseze toata informatia pe care o primim in timpul zilei si sa decida ce e relevant si ce nu.”
Citeste si: Motivul pentru care 4 din 10 indivizi si-au sters profilul de pe retelele de socializare
Acest proces se numeste homeostaza sinaptica si reprezinta o mare parte din cercetarea lui Gartenderg. In anii 1940, oamenii dormeau, in medie, 8 ore, insa cantitatea de informatii primita in timpul zilei era mult mai redusa, potrivit Daily Mail. In acest moment, indivizii primesc aproximativ 34 GB de informatii pe zi. Mai mult, multi dintre noi ne trezim in timpul noptii si nici nu ne dam seama.
O mare parte din aceste date sunt furnizate chiar de telefoanele mobile si de retelele sociale. Modul in care le folosim in acest moment nu e sanatos, insa exista solutii pentru integrarea tehnologiei in viata noastra astfel incat sa nu ne perturbe somnul.
Citeste si: Motivul pentru care poate exploda bateria unui telefon mobil. Ce cauzeaza fenomenul ingrijorator
“Dispozitivele ne ranesc, dar ajungem intr-un punct in care tehnologia poate fi folosita pentru a masura somnul intr-un mod complet non-invaziv si pot fi integrate in case smart pentru a crea ceea ce noi numim habitat de somn,” a continuat Gartenberg.
El si echipa lui au creat o aplicatie cu un “zgomot roz” ce poate ajuta la un somn neintrerupt prin blocarea unor zgomote ce ne-ar putea trezi in timpul noptii. Chiar si cu aceasta aplicatie, tot sunt necesare minim 8.5 ore de somn pentru a putea duce o viata sanatoasa.
- Te-ar putea interesa si:
- Ce este regula de somn 10-3-2-1-0. Îți garantează odihna deplină peste noapte
- De ce e periculos pentru sănătate să dormi cu lumina aprinsă. Cercetătorii avertizează că acest...
- Cate ore petrec oamenii pe telefon in fiecare zi