astronauti

Regulile pe care trebuie sa le urmeze oamenii in spatiu. Ce clauze a inclus NASA in “Acordul Artemis”

Pana acum, 564 de oameni au fost in spatiu, dintre care doar 65 femei

In urmatorii ani, NASA va retrimite oameni pe Luna, dupa aproape 50 de ani de cand a pasit omul prima data pe suprafata ei. Acum, cu numeroase companii private cu programe spatiale, NASA vrea sa lanseze o serie de reguli pentru oameni in spatiu, scrie Science Alert.

NASA a lansat o serie de reguli - numite Acordul Artemis - pe care agentiile internationale spatiale si companiile private trebuie sa le urmeze.

Citeste si: O racheta chineza s-a dezintegrat necontrolat deasupra SUA. Unde au ajuns resturile spatiale

“Cu numeroase tari si jucatori din mediul privat punand la punct misiuni si operatiuni in spatiul lunar, e critic sa stabilim o serie de principii ce vor guverna explorarea civila si folosirea spatiului,” a explicat echipa NASA intr-un comunicat oficial.

“Agentiile spatiale internationale ce se vor alatura NASA in programul Artemis vor face acest pas prin executarea bilaterala a Acordului Artemis, ce va descrise o viziune comuna privind principiile, bazate pe Tratatul Spatiul din 1967, de a crea un mediu sigur si transparent ce va facilitata activitatile de explorare, stiintifice si comerciale de care se va bucura intreaga umanitate.”

Citeste si: “Cel mai spectaculos portret al Pamantului”. Ce imagine a fost desemnata castigatoare in concursul NASA

Acest Acord include principii de pace, transparenta, interoperabilitate (abilitatea produselor si sistemelor de a functiona cu produse si sisteme diferite). Mai mult, NASA cere tuturor partenerilor internationali sa fie de acord cu inregistrarea tuturor obiectelor spatiale si acces public la toate datele stiintifice.

“Fara inregistrarea corecta, cooperarea pentru a evita implicarea nociva nu poate avea loc,” scrie in Acord. “Acordul Artemis consolideaza natura critica a inregistrarii si roaga toti partenerii ce inca nu fac parte din Conventia Inregistrarii sa se alature cat mai curand posibil.”

Citeste si: Jeff Bezos si Elon Musk vor lucra cu NASA pentru a crea noi tehnologii pentru Luna. De ce au fost alese proiectele lor

Accesul publicului la date stiintifice ofera nu doar transparenta, ci si oportunitatea publicului de a studia datele si posibil sa gaseasca informatii pe care chiar cercetatorii le-au ratat.

Acordul cere partenerilor internationali si sa protejeze artefactele si locatiile cu “valoare istorica” (de exemplu zonele de aselenizare).

Citeste si: NASA planuieste sa ciocneasca un satelit de un asteroid. Care e scopul real al misiunii neobisnuite

Acordul Artemis include si reguli despre resursele spatiale si informatii despre gunoiul spatial. Multe clauze introduse de NASA sunt similare cu cele din Tratat, scris in urma cu peste 50 de ani.

Te-ar putea interesa si:
Extragerea apei pe Lună ar putea fi mai facilă decât se credea. Concluziile celui mai nou studiu
NASA reduce la 1,5% riscul ca asteroidul YR4 să lovească Pământul, după ce anterior a raportat cea...
Riscul ca un asteroid să lovească Pământul este la cel mai ridicat nivel înregistrat vreodată...

Partenerii noștri

Modern,Sunbed,In,Beauty,Salon

O femeie a fost dependentă de solar ani la rând. Cum a ajuns să arăte pielea ei este devastator: „Dacă aș fi știut...

O femeie care s-a ales cu pielea „prăjită” după expunerea îndelungată la solar a vorbit despre...