Pungile de plastic biodegradabile nu sunt chiar atat de prietenoase cu mediul. Testele facute la o universitate din Marea Britanie arata ca acestea pot fi folosite la transportatul cumparaturilor chiar si dupa trei ani petrecuti la gunoi, in pamant. Mai multe detalii puteti afla din "Jurnalul de Stiinte".
O suta de miliarde de pungi de plastic sunt scoase pe piata in fiecare an, arata un raport mai vechi al Comisiei Europene. De la acest punct au plecat cercetatorii britanici cu studiul lor. Cand este etichetata „biodegradabila”, se presupune ca punga respectiva se va distruge mai repede in natura decat restul.
Dar oamenii de stiinta au avut banuieli ca lucrurile nu stau chiar asa, prin urmare au examinat stadiile de degradare pentru cinci tipuri de materiale aflate in componenta pungilor de cumparaturi. Pe unele le-au expus la aer, pe altele le-au acoperit de pamant sau le-au introdus in apa sarata. Medii in care ajung oricum atunci cand le aruncam noi.
Dupa noua luni petrecute sub cerul liber, pungile s-au dezintegrat in fragmente mici. Insa, in sol, s-au conservat foarte bine. La trei ani distanta, cand cercetatorii le-au scos si le-au supus mai multor teste, au observat ca acestea sunt aproape la fel de rezistente ca la inceput. In apa sarata, s-au descompus in microparticule, ceea ce inseamna ca vietuitoarele acvatice le pot ingera foarte usor.
Pentru mai multe stiri din domeniul stiintei si tehnologiei, urmariti pe Digi World vineri, de la ora 19:00 si pe Digi24, in fiecare sambata, de la 15:30, "Jurnalul de stiinte", prezentat de Teodora Safta. Arhiva emisiunii, aici.
Sursa foto: iStock/Getty Images
- Te-ar putea interesa si:
- Tehnica simplă de introdus în dietă pentru a slăbi și a spori longevitatea. Mare atenție pentru a...
- Femeile au nevoie de mai mult somn decât bărbaţii. Ce spun cercetătorii
- Un medicament utilizat pentru astm, eficient la prevenirea alergiilor alimentare, potrivit unui nou...