O echipa de cercetatori condusa de Zhiyong Fan, din cadrul Universitatii de Stiinta si Tehnologie din Hong Kong, sustine ca a creat un concept functional pentru “primul ochi bionic”, ce are o sensibilitate mai mare decat ochiul uman, scrie Science Alert.
“In viitor, vom putea folosi aceasta tehnologie pentru proteze oculare si roboti umanoizi,” a declarat Fan pentru Science News.
Citeste si: Proteza oculara “Terminator” capabila sa filmeze pana la 30 de minute. Cum functioneaza
Ochiul bionic e detaliat intr-un studiu publicat in prestigiosul jurnal Nature. Cercetatorii au creat o retina artificiala trei dimensionala ce are o gama variata de nanofire extrem de sensibile la lumina.
Fan si echipa lui au acoperit o membrana curbata de oxid de aluminiu cu mici senzori creati din perovskit, un material fotosensibil folosit in celulele solare. Firele preiau informatiile captate de acesti senzori si le transmit unui calculator, unde sunt procesate.
Citeste si: Acum poti alege culoarea ochilor copiilor tai inainte de sarcina. Cum functioneaza tehnologia controversata
Nanofirele sunt extrem de sensibile si trec dincolo de aria de lungimi de unda optice pe care le poate asimila ochiul uman - ochiul bionic poate raspunde la lungimi de unda de 800 de nanometri, la granita intre lumina vizuala si radiatiile infrarosii.
“Un utilizator uman al ochiului artificial va avea capacitatea sa vada in intuneric,” a declarat Fan pentru Inverse.
Citeste si: Hibrid soarece-om: cercetatorii sustin ca au creat o himera cu 4% ADN uman
Cercetatorii sustin ca ochiul bionic poate reactiona la schimbari de lumina mult mai rapid decat un ochi uman. Fiecare centimetru patrat al retinei artificiale are in jur de 460 de milioane de nano-senzori, comparativ cu 10 milioane de celule in retina umana. Expertii cred ca diferite aplicatii ale ochiului bionic ar putea ajunge pe piata in urmatorii 10 ani.
- Te-ar putea interesa si:
- În cât timp se recuperează corpul uman după o călătorie în spaţiu
- Cei care poartă lentile de contact reutilizabile pot dezvolta o infecție oculară rară. Cu ce le-ar...
- Un tratament nou pentru cancerul la ochi a dat rezultate încurajatoare într-un studiu clinic făcut...