plante martiene

Prima planta crescuta pe Luna: inginerul din spatele experimentului detaliaza cum a reusit sa sfideze legile naturii

Legumele plantate in solul martian ar putea fi periculoase pentru oameni, cred cercetatorii

In cadrul unui eveniment organizat de Muzeul de Design din Londra, unul dintre inginerii misiunii Chang’e-4 a demonstrat cum, alaturi de echipa sa, a putut germina o samanta pe Luna pentru prima data, cu ajutorul unei “mini-biosfere”, scrie Daily Mail.

Cu ocazia expozitiei Mutarea pe Marte, Xie Gengxin, din cadrul Universitatii Chongqing, a prezentat mai multe tehnologii ce ar putea ajuta oamenii sa supravietuiasca pe alte planete.

Citeste si: Legume plantate de cercetatori in sol martian. Ce s-a intamplat cu ele

“Daca astronautii sau turistii spatiali pot respira oxigen generat de plante si pot vedea lucruri verzi, in viata in spatiu, cu siguranta vor avea un moral ridicat,” a declarat Xie pentru New Scientist.

Alti cercetatori au crescut mici plante pe Statia Spatiala Internationala, ce orbiteaza in jurul Pamantului. Xie si echipa sa au creat o gradina in interiorul unei capsule cilindrice pentru a incerca sa creasca plante in spatiu.

Citeste si: Plantele simt durere si “tipa” cand sunt taiate sau udate insuficient, sustin cercetatorii

Capsula avea o inaltime de 20 cm, cu un diametru de 16.5 cm si era dotata cu un strat plin de seminte de bumbac, cartof, rapita, o iarba numita Arabidopsis si oua de musculita de otet. Capsula avea o deschidere ce permitea razelor de soare sa ajunga la seminte si un sistem de irigatie ce le uda la anumite intervale.

Presiunea atmosferica din capsula era similara cu cea de pe Pamant si avea o temperatura interna de 36.6 grade Celsius (temperatura de pe Luna atinge 126.6 grade Celsius).

Citeste si: O planta a reusit sa isi “faca” un selfie. Cum a fost posibil

Momentul istoric a avut loc cand semintei de bumbac i-au crescut doua frunze si, uimitor, radacinile au inceput sa ii creasca in lateral, nu in jos. Echipa a tinut planta in viata 9 zile pamantene (o zi pe Luna e echivalentul a 29 de zile pe Terra), dupa care au lasat-o sa moara cand a venit noaptea pe satelit (cand temperatura de pe Luna atinge -137 de grade Celsius).

Te-ar putea interesa si:
Extragerea apei pe Lună ar putea fi mai facilă decât se credea. Concluziile celui mai nou studiu
Primele eşantioane aduse vreodată pe Terra de pe faţa nevăzută a Lunii. Sonda spaţială Chang'e-6 a...
O sondă spaţială americană s-a plasat cu succes pe Lună, o premieră pentru o companie privată. FOTO

Partenerii noștri

Mars,-,The,Red,Planet.,Martian,Surface,And,Dust,In

Noi date susţin ipoteza existenţei apei lichide la adâncimi mari în subsolul lui Marte

Noi dovezi convingătoare susţin ipoteza existenţei apei în stare lichidă la adâncimi mari în...