Jupiter a pierdut recordul pentru planeta cu cei mai multi sateliti naturali din sistemul solar dupa ce expertii au descoperit ca Saturn are, de fapt, cu 20 de Luni in plus fata de cat se credea pana acum, scrie The Guardian.
In timp ce Jupiter are 79 de sateliti naturali, se pare ca Saturn, planeta sa vecina, are 82, in total. Descoperirea a fost anuntata de Centrul Planetelor Minore a Uniunii Internationale de Astronomie.
“E foarte interesant sa le gasim,” a declarat Scott Sheppard, astronomul ce a condus studiul din cadrul Institutului Carnegie a Stiintei din Washington, SUA. “Aceste Luni sunt foarte indepartate de planeta.”
Citeste si: Cat de rapida e viteza luminii de fapt, potrivit cercetatorilor NASA
Fiecare Luna nou descoperita are un diametru de aproape 5 km. Cercetatorii le-au descoperit dupa ce au aplicat un nou algoritm unor imagini surprinse de puternicul telescop Subaru (Mauna Kea, Hawaii) in urma cu un deceniu.
Atunci cand s-a format sistemul solar, cantitati vaste de praf si gaz ce orbitau in jurul Soarelui s-au unit in cele 8 planete cunoscute. Sheppard crede ca la scurt timp dupa ce s-a format Saturn, acum 4 miliarde de ani, asteroizi si comete aflate in trecere au fost prinse in gravitatia planetei si o incercuiesc de atunci.
Citeste si: Un al doilea obiect interstelar a ajuns in sistemul nostru solar. Ce cred cercetatorii
Doar 3 din cei 20 de sateliti nou descoperiti au orbita progresiva (in aceeasi directie cu rotatia planetei Saturn), pe cand 17 au o orbita retrograda. Noile Luni se afla la periferia orbitei planetei Saturn.
“O grupare asemanatoare de Luni de periferie a fost observata si in jurul Jupiter, ceea ce ne indica existenta unor coliziuni violente ce au avut loc intre satelitii naturali din sistemul saturnian sau cu obiecte din exterior, precum asteroizi sau planete,” a continuat Sheppard.
Citeste si: Cercetatorii au gasit o planeta bizara, “precum niciuna pe care am descoperit-o pana acum”
Lunile cele mai indepartate ale planetei Saturn sunt incadrate in 3 mari categorii; doua dintre noile Luni progresive, numite dupa mitologia inuita, par sa apartina unui grup de sateliti ce orbiteaza in jurul planetei la un unghi de 46 de grade.
Lunile retrograde descoperita in orbita planetei Saturn par sa apartina unui grup numit dupa mitologia scandinava si se crede ca sunt fragmentele unei alte Luni, mult mai mari, ce a fost distrusa in inceputul tumultuos al sistemului solar.
- Te-ar putea interesa si:
- Un os de „Hobbit”, provenit de la o specie minusculă de oameni antici, a fost găsit pe o insulă...
- Un strat de diamante cu grosimea de 15 kilometri s-ar putea afla în subsolul planetei Mercur
- Descoperirea ADN crucială, care ar putea contribui la vindecarea unuia dintre cele mai mortale...