O exoplanetă foarte îndepărtată de sistemul nostru solar, Wasp-127b, cu vânturi calculate de astronomi la peste 30.000 km/h, eclipsează viteza record a vântului înregistrată pe planeta Neptun, conform unui comunicat emis marţi de Observatorul European Austral (ESO), citat de AFP.
Descoperită în 2016, la peste 500 de ani-lumină de Pământ, această planetă gigantică gazoasă este puţin mai mare decât Jupiter. De asemenea, ea este mult mai puţin densă, ceea ce îi conferă un aspect "umflat", potrivit astronomilor.
Ei au observat-o în detaliu cu ajutorul telescopului "Very Large Telescope" (VLT) al ESO din Chile şi s-au concentrat asupra atmosferei sale, detectabilă în momentul în care planeta trece prin faţa stelei gazdă.
Observând modul în care lumina stelei trece prin atmosfera superioară a Wasp-127b, astronomii au confirmat prezenţa vaporilor de apă şi a moleculelor de monoxid de carbon, folosind spectrograful CRIRES.
Totodată, astronomii au calculat prezenţa la ecuator a vânturilor-jet cu o viteză ce depăşeşte 9 km pe secundă, ajungând până la 33.000 km la oră, potrivit studiului publicat în Astronomy & Astrophysics. Departe de recordul de 1.800 km la oră calculat pe Neptun.
Datele înregistrate arată că "o parte din atmosfera acestei planete se îndreaptă spre noi cu viteză mare, în timp ce o altă parte se îndepărtează cu aceeaşi viteză", a declarat Lisa Nortmann, specialistă în astrofizică la Universitatea Göttingen din Germania, şi autoare principală a studiului, citat de ESO.
Cercetătorii au descoperit, de asemenea, că Wasp-127b are poli mai reci comparativ cu restul planetei şi că există o uşoară diferenţă de temperatură între regiunile sale dimineaţa, respectiv seara.
Toate acestea arată că "planeta are regimuri climatice complexe, la fel ca Pământul şi alte planete din sistemul nostru", a declarat Fei Yan, coautor al studiului şi profesor la Universitatea de Ştiinţă şi Tehnologie din China, citat de ESO.
Dincolo de record, studiul ilustrează progresul înregistrat în înţelegerea atmosferei şi climatului exoplanetelor, a amintit observatorul.
ESO îl citează pe David Cont, de la Universitatea Ludwig-Maximilian din München, Germania, şi coautor al studiului: "Înţelegerea dinamicii acestor exoplanete ne permite să explorăm mecanisme precum redistribuirea căldurii şi procesele chimice, ceea ce ne îmbunătăţeşte informaţiile referitoare la formarea planetelor şi ar putea face lumină în ceea ce priveşte originile propriului nostru sistem solar".
- Te-ar putea interesa si:
- Astronomii au detectat cea mai strălucitoare exoplanetă, LTT9779B, la peste 260 de ani-lumină de...
- Premieră în astronomie: inteligența artificială a descoperit zeci de exoplanete noi
- O planetă care poate găzdui viața, descoperită la câțiva ani-lumină de Pământ. Unde se află...