Prima exoplanetă a fost descoperită oficial de cercetători în 1992 și, doar 30 de ani mai târziu, un nou algoritm de inteligența artificială a reușit să găsească 50 de exoplanete, scrie Daily Mail.
Tehnologia poate diferenția între planetele adevărată și cele false printre cele câteva mii de candidate descoperite de experții NASA.
Echipa de cercetare din cadrul Universității din Warwick a antrenat inteligența artificială să recunoască expoplanete cu ajutorul unei baze de date de planete confirmate și planete false. Algoritmul a identificat 50 de exoplanete aflate în afară Sistemului Solar.
E primul studiu ce folosește o astfel de tehnologie pentru a descoperi exoplanete. Alte sisteme din trecut puteau clasifica mai mulți candidați, însă nu puteau diferenția o exoplanete adevărată de una falsă.
“Când vine vorba de validarea planetelor, nimeni nu a mai folosit o tehnica de învățare automată până acum,” a declarat dr. David Armstrong, din cadrul Universității din Warwick.
“Atunci când exista șanse de mai puțin de 1% să fie un fals pozitiv, atunci planeta e considerata validă.”
Noile exoplanete au dimensiuni diferite - mai mari decât Neptun sau mai mici decât Pământul. Unele au orbite de până la 200 de zile, pe când altele au unele mai scurte de o zi.
- Te-ar putea interesa si:
- Misterele Universului. Prima pagină a atlasului cosmic realizat de telescopul Euclid
- Un strat de diamante cu grosimea de 15 kilometri s-ar putea afla în subsolul planetei Mercur
- Telescopul Euclid dezvăluie noi imagini ale Cosmosului. „Nu am mai văzut niciodată aşa ceva”...