Hartile pe care le stim arata o imagine deformata a planetei. In realitate, Rusia si America de Nord sunt mult mai mici decat Africa si o parte semnificativa a tarilor din emisfera nordica au o alta marime in realitate.
Imaginea deformata a hartilor pe care le stim se datoreaza proiectului Mercator, din 1596, scrie BBC. O problema majora a hartilor e traducerea unei lumi sferice intr-o harta plata. Majoritatea hartilor realizate inaintea secolului 16 aveau forme bizare, de la conuri la inimi, tocmai pentru a reda o imagine cat mai precisa.
Gerardus Mercator a incercat a ofere lumii o harta plata pe care o puteau utiliza marinarii. Cartograful a vrut sa pastreze forma exacta a tarilor si continentelor, insa acest tel l-a fortat sa schimbe marimea unor tari, greseala ce continua pana in zilele noastre, potrivit Daily Mail.
Citeste si: Topul celor mai sanatoase tari pana in 2040. Pe ce loc se afla Romania
In special in emisfera nordica se pot observa diferente notabile. Tarile scandinave, de exemplu, par mai mari decat India, insa subcontinentul indian e de 3 ori mai mare decat toate puse la un loc. Africa pare mult mai mare decat alte continente atunci cand marimile tarile sunt ajustate pentru a se conforma cu realitatea.
Animating the Mercator projection to the true size of each country in relation to all the others.
Focusing on a single country helps to see effect best.#dataviz #maps #GIS #projectionmapping #mapping pic.twitter.com/clpCiluS1z— Neil Kaye (@neilrkaye) October 12, 2018
Ajustarea a fost realizata de Neil Kaye, un cercetator de date climaterice, ce a pornit de la harta Mercator si a modificat marimile tarilor asa cum sunt ele in realitate. Chiar daca in emisfera sudica nu se observa schimbari majore, intreaga structura a emisferei nordice se modifica semnificativ.
Nu e prima data cand greselile importante din hartile lumii sunt rectificate, insa. In ciuda numeroaselor observatii si eforturi de a inlocui hartile Mercator cu unele ce reprezinta realitatea, ajustarea marimii tarilor lasa goluri semnificative intre tari in imaginile plate.
- Te-ar putea interesa si:
- Rusia, afectată de un val de căldură. La Moscova, a fost depăşit recordul de temperatură din 1917...
- Temperatură record în New Delhi. Au fost înregistrate 49,9 grade Celsius în capitala Indiei
- Un influencer din Rusia și-a lăsat fiul de o lună să moară de foame. L-a "hrănit" cu "lumina...