În 2019, cercetătorii au fost martori la un fenomen surprinzător - o stea “monstru” de 2.5 milioane de ori mai luminoasă decât Soarele a dispărut fără urmă. Acum, fenomenul a fost detaliat în jurnalul Monthly Notices of the Royal Astronomical Society, scrie LiveScience.
Astrofizicienii ce au realizat studiul au oferit mai multe posibile explicații pentru dispariția stelei imense. Dintre variantele propuse de experți, una a primit mai multă atenție - a posibil ca steaua să fi murit și să se fi transformat într-o gaură neagră, fără să treacă prin etapa de explozie supernova întâi, într-o demonstrație “fără precedent” de “sinucidere stelară”.
“E posibil să fi surprins una dintre cele mai mari stele din universul apropiat apropiindu-se blând de sfârșit,” a declarat Jose Groh, astronom din cadrul Colegiului Trinity din Dublin, coautorul studiului.
“Dacă se dovedește adevărat, ar fi prima data când e detectată o astfel de stea monstru ce își sfârșește viața așa,” a declarat Andrew Allan, din cadrul Colegiului Trinity, autorul principal al studiului.
Steaua “monstru” se află la aproximativ 75 de milioane de ani-lumină distanță de Terra, în constelația Vărsător, și a fost studiată intens în perioada 2001-2011.
Pentru a-și da seama ce s-a întâmplat cu obiectul stelar neobișnuit, experții au studiat datele din acea perioadă și au constatat că steaua a trecut printr-o izbucnire importantă, fenomen obișnuit când o stea se apropie de finalul vieții. O altă teorie e că steaua și-a pierdut din luminozitate după izbucnire și se ascunde momentan după un nor de praf stelar.
- Te-ar putea interesa si:
- „Steaua colosală”. Prima imagine detaliată a unei stele din afara galaxiei noastre, obţinută de ESO
- O gaură neagră primordială creşte într-un ritm ''extrem'', mai rapid decât se credea posibil
- Misterele Universului. Prima pagină a atlasului cosmic realizat de telescopul Euclid