O exoplanetă de mărimea planetei Neptun a fost descoperită în apropierea stelei tinere AU Microscopii datorită proiectului lui Jonathan Gagné, consilier științific în cadrul Planetariului Rio Tinto Alcan, scrie SciTechDaily.
Astrofizicienii au căutat exoplanete în acest sistem de mai bine de un deceniu. Descoperirea, la care au participat și telescoapele TESS, din cadrul NASA, și Spitzer, a fost anunțată în jurnalul Nature.
Exoplaneta se află la o distanță de “doar” 32 de ani-lumină de Terra și orbitează în jurul stelei AU Microscopii. Steaua s-a format în urmă cu 20-30 de milioane de ani și e de 180 de ori mai “tânără” decât Soarele.
“AU Microscopii e o stea mică, are aproximativ 50% din masa Soarelui,” a declarat Gagne.
Potrivit experților, exoplaneta, ce a primit denumirea de AU Mic b, trece prin fața stelei sale la fiecare 8.5 zile. Cercetătorii estimează că masa sa e mai mică decât 3.4 din masa planetei Neptun (sau 58 din masa Pământului).
Experții vor continua să studieze exoplaneta și sistemul AU Microscopii ce oferă informații extrem de importante despre univers, ce pot fi studiate mai ușor datorită apropierii de 32 de ani-lumină de Pământ.
- Te-ar putea interesa si:
- „Steaua colosală”. Prima imagine detaliată a unei stele din afara galaxiei noastre, obţinută de ESO
- Misterele Universului. Prima pagină a atlasului cosmic realizat de telescopul Euclid
- Telescopul Euclid dezvăluie noi imagini ale Cosmosului. „Nu am mai văzut niciodată aşa ceva”...