O navă NASA a descoperit un ocean ascuns în sistemul nostru solar, pe planeta pitică Ceres, aflată între Marte și Jupiter, scrie Business Insider.
Nava Dawn a orbitat planeta pitică Ceres, ce se află în centura de asteroizi dintre Marte și Jupiter, după ce a rămas fără combustibil în 2018. La un moment dat, nava a coborât până la o altitudine de 35 de km deasupra planetei, ofering o imagine detaliată a suprafeței și a unor regiuni mai deschise la culoare.
Acele regiuni ar fi acoperite de carbonat de sodiu (compus din sodiu, carbon și oxigen), ce ar fi provenit de la un lichid ce s-a evaporat pe suprafața Ceres, însă, până acum, experții nu știau de unde provenea acest lichid.
Un nou studiu demonstrează că acea apă sărată a ajuns la suprafața planetei de la un rezervor subteran cu o adâncime de 40 de km și sute de km lățime.
“Ceres a primit acum statutul de “lume oceanică”,” a declarat Carol Raymond, investigatorul principal al misiunii Dawn, pentru Reuters.
Ceres li se alătură Enceladus (o lună înghețată din apropierea Saturn) și Europa (luna înghețată a planetei Jupiter), alte “lumi oceanice” ce ascuns oceane sub suprafață. Astfel, Ceres a devenit și concurentă pentru posibilitatea găzduirii vieții extraterestre.
“Materialul găsit pe Ceres e foarte important din punct de vedere al astrobiologiei,” a declarat Maria Cristina De Sanctis, cercetător în cadrul Istituto Nazionale di Astrofisica, din Roma, pentru The Guardian. “Știm că aceste minerale sunt esențiale pentru apariția vieții.”
- Te-ar putea interesa si:
- Vizita senatorului Bill Nelson, administrator NASA, în România: Un eveniment de importanță globală
- Ce au descoperit oamenii de știință în adâncurile oceanului. „Este important să ştim cine locuieşte...
- NASA: Soarele a atins „perioada de maximum solar”