Astronomii încearcă să înțeleagă cum o gaură neagră s-a izbit de un obiect stelar misterios, de o formă neobișnuită, scrie Gizmodo.
Potrivit unui nou studiu publicat în The Astrophysical Journal Letters, experții au surprins o coliziune între o gaură neagră și un obiect ce nu a fost identificat încă. În momentul ciocnirii, gaura neagră era de 23 de ori mai masivă decât Soarele, însă obiectul misterios avea o masă de doar 2.6 ori mai mare decât a stelei noastre.
Cercetătorii ce au participat la studiu susțin că obiectul mic ar putea fi o altă gaură neagră sau o stea neutronică (rămășițele foarte dense ale unei stele ce a explodat).
O gaură neagră cu o masă de “doar” 2.6 ori mai mare decât a Soarelui ar fi cea mai mică descoperită până acum, în timp ce o stea neutronică de aceste dimensiuni ar fi cea mai mare observată vreodată.
Indiferent de ce se va dovedi că e obiectul stelar, de fapt, potrivit teoriilor actuale, nu ar trebui să existe. O altă teorie e că ar putea fi o clasă complet nouă de obiecte dense.
“Descoperirea e șocantă pentru că am găsit un obiect cu o masă pe care nu o așteptam,” a declarat Imre Bartos, astrofiziciană din cadrul Universității din Florida.
Până acum, astronomii au mai observat interacțiuni ale găurilor negre, însă e prima dată când o gaură neagră ar intră în coliziune directă cu o stea neutronică. Dacă evenimentul spectaculos, numit GW190814, va fi confirmat, ar deveni prima ciocnire de acest gen observată vreodată.
- Te-ar putea interesa si:
- „Steaua colosală”. Prima imagine detaliată a unei stele din afara galaxiei noastre, obţinută de ESO
- O gaură neagră primordială creşte într-un ritm ''extrem'', mai rapid decât se credea posibil
- Misterele Universului. Prima pagină a atlasului cosmic realizat de telescopul Euclid