planeta pufoasa roz

O exoplaneta descoperita recent a disparut. Ce soarta “supercatastrofala” cred expertii ca a avut

planeta pufoasa roz

O exoplaneta descoperita recent a disparut si astronomii speculeaza ca a avut o soarta “supercatastrofala”, scrie Gizmodo.

Planeta, cunoscuta sub denumirea de Fomalhaut, a inceput sa dispara din spatiu, ceea ce a facut specialistii sa creada ca nu era, de fapt, o planeta, ci ramasitele spulberate ale unei coliziuni masive.

Citeste si: Cercetatorii au gasit o planeta “infernala” unde ploua cu fier. La ce distanta de Terra se afla

Intr-un studiu publicat in jurnalul Proceedings of the National Academy of Sciences, expertii sugereaza ca Fomalhaut era, de fapt, un nor de praf ce continua sa se extinda.

Fomalhaut b a fost descoperita initial de Telescopul Hubble in 2004 si confirmata drept o exoplaneta masiva in 2008, in ciuda caracteristicilor neobisnuite.

Citeste si: Misterul expansiunii universului, rezolvat. Ce sustine un cercetator din cadrul Universitatii din Geneva

Dincolo de orbita exagerata, aceasta “planeta” era foarte luminoasa, insa nu avea caldura infrarosie si o masa relativ scazuta, insa in crestere. In 2014, “planeta” a disparut complet.

Expertii au studiat datele din perioada 2004-2014 pentru a incerca sa determine ce s-a intamplat cu “planeta”. Una dintre teorii e ca in anul 2004 a avut loc o coliziune masiva, surprinsa de Hubble.

Citeste si: “Cometa extraterestra” care ne-a vizitat Sistemul Solar are o compozitie neobisnuita. Unde s-ar fi “nascut”, de fapt

Expertii cred ca Telescopul nu a surprins, de fapt, o planeta, ci o coliziune intre doi asteroizi imensi, ceea ce a creat un nor de praf ce s-a imprastiat treptat.

“Fomalhaut b probabil nu era o exoplaneta observata direct, dar e probabil sa fie o coliziune supercatastrofala de marimea unor planete observata in sistemul exoplanetar!” au scris autorii in noul studiu.

Citeste si: Telescopul Hubble a detectat “tsunamiuri” spatiale de necrezut. Ce le cauzeaza

Astfel de coliziuni sunt exceptional de rare - potrivit autorilor studiului, un astfel de eveniment “supercatastrofal” are loc o data la 200.000 de ani, asa ca surprinderea lui e o reusita fara egal pentru stiinta.

Te-ar putea interesa si:
Indicii ale unei „posibile activităţi biologice”, detectate pe o planetă aflată în afara sistemului...
O „super-Terra" care ar putea întreţine viaţa, descoperită de oamenii de ştiinţă. „O bucurie uriaşă”
Pe planeta Wasp-127b vântul suflă cu peste 30.000 km/h, eclipsând viteza record înregistrată pe...

Partenerii noștri

Ce se întâmplă când sunt consumate cocktailuri de droguri/ Shutterstock

Ce se întâmplă când sunt consumate cocktailuri de droguri: „Efectele lor se intensifică reciproc şi cresc semnificativ...

Dr. George Spercu, şeful Secţiei de toxicodependenţe de la Spitalul Clinic de Psihiatrie Al...