O exoplaneta descoperita recent a disparut si astronomii speculeaza ca a avut o soarta “supercatastrofala”, scrie Gizmodo.
Planeta, cunoscuta sub denumirea de Fomalhaut, a inceput sa dispara din spatiu, ceea ce a facut specialistii sa creada ca nu era, de fapt, o planeta, ci ramasitele spulberate ale unei coliziuni masive.
Citeste si: Cercetatorii au gasit o planeta “infernala” unde ploua cu fier. La ce distanta de Terra se afla
Intr-un studiu publicat in jurnalul Proceedings of the National Academy of Sciences, expertii sugereaza ca Fomalhaut era, de fapt, un nor de praf ce continua sa se extinda.
Fomalhaut b a fost descoperita initial de Telescopul Hubble in 2004 si confirmata drept o exoplaneta masiva in 2008, in ciuda caracteristicilor neobisnuite.
Citeste si: Misterul expansiunii universului, rezolvat. Ce sustine un cercetator din cadrul Universitatii din Geneva
Dincolo de orbita exagerata, aceasta “planeta” era foarte luminoasa, insa nu avea caldura infrarosie si o masa relativ scazuta, insa in crestere. In 2014, “planeta” a disparut complet.
Expertii au studiat datele din perioada 2004-2014 pentru a incerca sa determine ce s-a intamplat cu “planeta”. Una dintre teorii e ca in anul 2004 a avut loc o coliziune masiva, surprinsa de Hubble.
Expertii cred ca Telescopul nu a surprins, de fapt, o planeta, ci o coliziune intre doi asteroizi imensi, ceea ce a creat un nor de praf ce s-a imprastiat treptat.
“Fomalhaut b probabil nu era o exoplaneta observata direct, dar e probabil sa fie o coliziune supercatastrofala de marimea unor planete observata in sistemul exoplanetar!” au scris autorii in noul studiu.
Citeste si: Telescopul Hubble a detectat “tsunamiuri” spatiale de necrezut. Ce le cauzeaza
Astfel de coliziuni sunt exceptional de rare - potrivit autorilor studiului, un astfel de eveniment “supercatastrofal” are loc o data la 200.000 de ani, asa ca surprinderea lui e o reusita fara egal pentru stiinta.
- Te-ar putea interesa si:
- Misterele Universului. Prima pagină a atlasului cosmic realizat de telescopul Euclid
- Un strat de diamante cu grosimea de 15 kilometri s-ar putea afla în subsolul planetei Mercur
- Telescopul Euclid dezvăluie noi imagini ale Cosmosului. „Nu am mai văzut niciodată aşa ceva”...