Pamantul a “prins” in orbita asteroidul 2020 CD3, pe care cercetatorii il numesc o “mini-Luna”, scrie CNN. Acum, expertii au dezvaluit prima imagine color a obiectului stelar, ce ofera mai multe detalii despre noua mini-Luna a Pamantului, scrie Gizmodo.
Noua imagine color a fost surprinsa pe 24 februarie de Observatorul Gemini, localizat pe varful vulcanului Mauna Kea din Hawaii. Noua imagine sugereaza ca mini-Luna are un diametru de 1.9 - 5 m si e sferica.
Citeste si: Cum va arata Pamantul in doar 9 ani din cauza celor aproape 60.000 de sateliti ce urmeaza sa fie lansati
Noua reprezentare e compusa din 3 imagini separate. Spre deosebire de stelele din fundal (in culori de albastru, rosu si verde), mini-Luna nu e in ceata pentru ca a fost punctul focal al observatiilor.
“Obtinerea imaginilor a pus pe jar echipa Gemini pentru ca obiectul devine din ce in ce mai vag pe masura ce se indeparteaza de Pamant,” a declarat John Blakeslee, directorul de stiinta in cadrul Observatorului Gemini.
Citeste si: O stagiara NASA a descoperit un nou tip de aurora boreala “bizara si neprevazuta”
Mini-Luna a fost observata initial pe 15 februarie de catre astronomii Kacper Wierzchos si Teddy Pruyne, din cadrul Catalina Sky Survey, un proiect de la Universitatea din Arizona finantat de NASA. Se crede ca obiectul a intrat in orbita Pamantului in 2018, insa nu va ramane prea mult timp in apropierea planetei noastre.
Great view of Earth's temporary new #minimoon!
Learn more about the discovery: https://t.co/RucOZ3RiR8
Image Credit: The international Gemini Observatory/NSF’s National Optical-Infrared Astronomy Research Laboratory/AURA/G. Fedorets pic.twitter.com/IPZYLJWvKz— Steve Spaleta (@stevespaleta) February 27, 2020
“Traseul obiectului va scapa de gravitatia Pamantului in aprilie 2020,” a declarat Pruyne pentru Gizmodo. “Termenul de “mini-Luna” e o porecla data de astronomi. In realitate, e doar un vizitator ce s-a oprit pentru moment din calatoria sa prin spatiu.”
- Te-ar putea interesa si:
- O posibilă planetă oceanică, la „doar” 48 de ani-lumină de Pământ
- Primele eşantioane aduse vreodată pe Terra de pe faţa nevăzută a Lunii. Sonda spaţială Chang'e-6 a...
- Durata zilelor s-ar putea modifica: rotaţia nucleului intern al Pământului începe să încetinească...