Cercetatorii au realizat o descoperire surprinzatoare despre Marte cu ajutorul mai multor experimente in laborator. Potrivit datelor, noroiul de pe Planeta Rosie reactioneaza precum “pasta de dinti fiarta”, scrie BBC News.
Echipa internationala de cercetatori s-a intrebat cum s-ar comporta vulcanii de noroi pe Marte in comparatie cu cei de pe Terra. In camere speciale, au simulat modul in care curge noroiul si au ajuns la concluzia ca reactia e foarte similara cu pasta de dinti fiarta.
Citeste si: Descoperire neasteptata pe Marte. Planeta ar fi avut “echivalentul extraterestru al Rinului”
In anumite conditii, noroiul a inceput si sa “sara”. Reactia e similara cu cea a unui tip de lava numita “pahoehoe”, observata in cazul vulcanului Kilauea, din Hawaii. Rezultatele complica investigatiile de pe Planeta Rosie, crede conducatorul studiului, dr. Petr Broz, din cadrul Institutului de Geofizica din Academia de Stiinte din Cehia.
Citeste si: NASA a dezvaluit descoperiri “foarte interesante” ce au loc sub suprafata planetei Marte
In conditii terestre, noroiul din laborator se comporta normal si curge. In conditii “martiene”, noroiul curge sub forma de ciorchini. Diferenta e cauzata de presiunea atmosferica de pe Marte (care e sub 1% fata de cea de pe Terra), ce duce la evaporarea, fierberea si inghetarea rapide ale apei. Studiul a fost publicat in jurnalul Nature Geoscience.
NGeo: Experimental evidence for lava-like mud flows on Mars @Chmee2 @Akademie_ved_CR @DLR_en @OU_SPS @CEEDOslo @LancasterUni @WWU_Muenster https://t.co/fOFAHUF3lZ pic.twitter.com/qU5KgtfFOA
— Nature Geoscience (@NatureGeosci) May 18, 2020
“Pielita fluidului ingheata, insa aceasta curgere e destul de groasa incat interiorul ramane fluid,” a declarat dr. Manish Patel, din echipa de cercetare. “Asa ca pielita va opri fluxul putin, dar avantul fluidului sparge punctele slabe ale pielitei si curgerea continua. E ca pahoehoe, doar ca e roca topita. Dar, din nou, se formeaza o pielita care se raceste inainte ca materialul cald sa sparga.”
- Te-ar putea interesa si:
- Un strat de diamante cu grosimea de 15 kilometri s-ar putea afla în subsolul planetei Mercur
- O posibilă planetă oceanică, la „doar” 48 de ani-lumină de Pământ
- Planeta Marte este bombardată de meteoriţi aproape în fiecare zi