Un crater de pe fata intunecata a Lunii ar putea fi transformat de NASA intr-un radiotelescop urias, ceea ce ar face satelitul natural sa semene cu Steaua Mortii din Star Wars, potrivit Daily Mail.
Finantarea proiectului va fi realizata de Programul de Concepte Inovative Avansate (NIAC) din cadrul NASA, ce are ca scop sustinerea proiectelor revolutionare. Daca acest proiect va fi realizat, va fi cel mai mare radiotelescop din sistemul solar.
Citeste si: Telescopul Hubble a detectat “tsunamiuri” spatiale de necrezut. Ce le cauzeaza
Potrivit expertilor, construirea unui radiotelescop pe fata intunecata a Lunii are avantaje considerabile. Conceptul telescopului, numit Radiotelescopul Craterului Lunar va functiona cu lungimi de unda de 10 m, mai mari decat oricare de pana acum.
Acest radiotelescop va permite astronomilor sa studieze universul mult mai detaliat decat acum. Cel mai mare impact l-ar putea avea asupra studierii primelor momente ale universului.
Potrivit echipei NASA, un astfel de radiotelescop va permite expertilor sa afle cum s-a extins universul rapid in primele momente dupa Big Bang.
Fata intunecata a Lunii e o locatie potrivita pentru un astfel de radiotelescop pentru ca Luna functioneaza drept un scut natural - poate bloca zgomotul si intreruperile de pe Terra. NASA vrea sa lanseze plasa construita de roboti, cu un diametru de 0.6 mile, in jurul craterului, pentru a crea radiotelescopului.
“Radiotelescopul ar putea permite descoperiri stiintifice fantastice in domeniul cosmologiei prin observarea universului timpuriu in gama lungimilor de unda 10 - 50 m (frecventa 6-30MHz), ce nu a fost explorata de oameni pana acum,” sustine NASA.
It looks like a Death Star laser and could help with the search for alien life. NASA says it’s giving the idea a shot.https://t.co/qgfQuARmTS
— Globalnews.ca (@globalnews) April 8, 2020
Radiotelescopul ar fi intretinut de o echipa de “cosmonauti rezidenti”, ce ar locui pe Baza Lunara Artemis, un alt proiect propus de NASA. Ramane de vazut daca aceste doua proiecte ambitioase vor ajunge pe Luna. Mai multe date despre aceste initiative pot fi gasite pe site-ul NASA.
- Te-ar putea interesa si:
- Vizita senatorului Bill Nelson, administrator NASA, în România: Un eveniment de importanță globală
- NASA: Soarele a atins „perioada de maximum solar”
- NASA, misiune spațială de 5 miliarde $, pe o lună înghețată a lui Jupiter. "O şansă de a explora o...