galaxie calea lactee

Misterul expansiunii universului, rezolvat. Ce sustine un cercetator din cadrul Universitatii din Geneva

Pamantul, Sistemul Solar, intreaga Cale Lactee si alte mii de galaxii din apropiere se misca intr-o “bula” vasta ce are un diametru de 250 de milioane de ani-lumina, in care densitatea materiei e pe jumatate fata de restul universului, potrivit unui fizician teoretician din cadrul Universitatii din Geneva, ce a vrut sa ofere o noua teorie despre expansiunea universului, scrie Phys.org.

In ultimul deceniu, comunitatea stiintifica a dezbatut indelung misterul expansiunii universului, respectiv la ce viteza are loc acest proces.

Citeste si: Urmarile unei “lupte” intre doua stele. Ce au descoperit cercetatorii despre coliziunea violenta ce a dus la un “proces de moarte”

Pana acum, doua metode de calcul independente ce au ajuns la doua valori diferite cu aproximativ 10%. Noua abordare, publicata in jurnalul Physics Letters B, incearca sa rezolve aceasta diferinta.

Universul se extinde inca de la Big Bang, ce a avut loc in urma cu aproximativ 13.8 miliarde de ani in urma. Teoria ce explica expansiunea universului poarta numele de legea Hubble-Lemaître, ce include si constanta Hubble (H0), rata expansiunii, ce momentan e estomata la 70 (km/s)/Mpc (adica universul se extinde cu 70 km/s mai repede la fiecare 3.26 milioane de ani-lumina).

Citeste si: Fenomen prezis de Einstein, observat in sfarsit de astronomi: o stea trage dupa ea spatiu-timp

Fizicianul Lucas Lombriser a propus ideea potrivit careia universul nu e atat de omogen pe cat s-a crezut acum. Se stie deja ca materie e distribuita diferit in interiorul unei galaxii fata de exterior, insa dovedirea acestor fluctuatii in pe o distanta atat de mare e un proces dificil.

“Daca ne-am afla intr-un fel de “bula” gigant, unde densitatea materiei e semnificativ mai mica decat densitatea cunoscuta a intregului univers, atunci ar exista consecinte privind distanta dintre supernove si, intr-un final, privind determinarea H0,” a declarat Lombriser.

Citeste si: Semnale radio misterioase din spatiul cosmic ajung pe Pamant la fiecare 16 zile. Ce le-ar putea emite

Prin determinarea unui diametru de 250 de ani-lumina, fizicianul a calculat ca daca densitatea materiei din interiorul bulei ar fi cu 50% mai mica decat restul universului, o H0 ar avea o noua valoare, ceea ce ar coincide cu una dintre teoriile calcularii expansiunii universului, ce foloseste unde cosmice.

Te-ar putea interesa si:
Galaxia care îşi devorează vecinii. „NGC 3640” se află la 88 de milioane de ani lumină de Soare
Misterele Universului. Prima pagină a atlasului cosmic realizat de telescopul Euclid
Paradoxul radiaţiei găurilor negre. Cum ar putea fi rezolvat, potrivit unui nou studiu. „Va avea un...

Partenerii noștri

Modern,Sunbed,In,Beauty,Salon

O femeie a fost dependentă de solar ani la rând. Cum a ajuns să arăte pielea ei este devastator: „Dacă aș fi știut...

O femeie care s-a ales cu pielea „prăjită” după expunerea îndelungată la solar a vorbit despre...