Pamantul, Sistemul Solar, intreaga Cale Lactee si alte mii de galaxii din apropiere se misca intr-o “bula” vasta ce are un diametru de 250 de milioane de ani-lumina, in care densitatea materiei e pe jumatate fata de restul universului, potrivit unui fizician teoretician din cadrul Universitatii din Geneva, ce a vrut sa ofere o noua teorie despre expansiunea universului, scrie Phys.org.
In ultimul deceniu, comunitatea stiintifica a dezbatut indelung misterul expansiunii universului, respectiv la ce viteza are loc acest proces.
Pana acum, doua metode de calcul independente ce au ajuns la doua valori diferite cu aproximativ 10%. Noua abordare, publicata in jurnalul Physics Letters B, incearca sa rezolve aceasta diferinta.
Universul se extinde inca de la Big Bang, ce a avut loc in urma cu aproximativ 13.8 miliarde de ani in urma. Teoria ce explica expansiunea universului poarta numele de legea Hubble-Lemaître, ce include si constanta Hubble (H0), rata expansiunii, ce momentan e estomata la 70 (km/s)/Mpc (adica universul se extinde cu 70 km/s mai repede la fiecare 3.26 milioane de ani-lumina).
Citeste si: Fenomen prezis de Einstein, observat in sfarsit de astronomi: o stea trage dupa ea spatiu-timp
Fizicianul Lucas Lombriser a propus ideea potrivit careia universul nu e atat de omogen pe cat s-a crezut acum. Se stie deja ca materie e distribuita diferit in interiorul unei galaxii fata de exterior, insa dovedirea acestor fluctuatii in pe o distanta atat de mare e un proces dificil.
“Daca ne-am afla intr-un fel de “bula” gigant, unde densitatea materiei e semnificativ mai mica decat densitatea cunoscuta a intregului univers, atunci ar exista consecinte privind distanta dintre supernove si, intr-un final, privind determinarea H0,” a declarat Lombriser.
Citeste si: Semnale radio misterioase din spatiul cosmic ajung pe Pamant la fiecare 16 zile. Ce le-ar putea emite
Prin determinarea unui diametru de 250 de ani-lumina, fizicianul a calculat ca daca densitatea materiei din interiorul bulei ar fi cu 50% mai mica decat restul universului, o H0 ar avea o noua valoare, ceea ce ar coincide cu una dintre teoriile calcularii expansiunii universului, ce foloseste unde cosmice.
- Te-ar putea interesa si:
- Misterele Universului. Prima pagină a atlasului cosmic realizat de telescopul Euclid
- Paradoxul radiaţiei găurilor negre. Cum ar putea fi rezolvat, potrivit unui nou studiu. „Va avea un...
- Oamenii de ştiinţă au surprins momentul în care o gaură neagră supermasivă latentă s-a trezit la...