Cercetatori din Finlanda au produs o proteina “din aer” si cred ca va putea concura la pret cu soia in urmatorii 10 ani, scrie BBC.
Proteina e produsa prin hranirea unor bacterii din sol cu hidrogen extras din apa cu ajutorul electricitatii. Potrivit cercetatorilor, daca electricitatea provine din energie solara sau eoliana, mancarea poate fi crescuta cu aproape zero emisii de gaze cu efect de sera.
Citeste si: Mancarea si apa contin un element nociv foarte comun. Cum iti poti reduce expunerea la el
Daca proiectul lor va avea succes, va putea ajuta numeroase probleme asociate cu agricultura moderna. In acest moment, cercetatorii au primit investitii de 5.5 milioane de euro si prezic ca, in functie de pretul electricitatii, costurile de productie vor fi similare cu cele ale industriei de soia pana la finalul deceniului, posibil chiar pana in 2025.
Citeste si: Legume plantate de cercetatori in sol martian. Ce s-a intamplat cu ele
Cercetatorii au creat o faina de proteina extrasa “din aer”, numita Solein, ce nu are gust, ceea ce inseamna ca poate fi un aditiv neutru pentru mai multe feluri de mancare.
Poate fi folosita pe post de ulei de palmier in placinte, inghetata, paste, taitei, sosuri si faina si poate hrani vite (multe dintre ele fiind hranite cu soia crescuta pe paduri tropicale defrisate).
Potrivit CEO-ului companiei producatoare, Pasi Vainikka, ideea din spatele acestei tehnologii a fost creata initial de industria spatiala in anii 1960. In acest moment, prototipul va fi gata pana in 2022, decizia finala de investitie in 2023 si, daca toate merg conform planului, prima fabrica va fi deschisa in 2025.
Pentru a crea Solein, cercetatorii folosesc electroliza pentru a “separa” apa si extrage hidrogenul, care, alaturi de dioxid de carbon extras din aer si alte minerale, e folosit pentru a hrani bacteriile ce produc proteina.
- Te-ar putea interesa si:
- O bacterie "topeşte" cancerul de cap şi gât, conform unei descoperiri revoluţionare, arată un studiu
- FOTO O bacterie gigant, de 5.000 de ori mai mare decât una obișnuită, a fost descoperită de...
- OMS solicită dezvoltarea unui vaccin împotriva unor infecții bacteriene care ucid 150.000 de...