O retea globala de telescoape a produs o imagine cu un jet de unde radio ce par fie emise din centrul gaurii negre supermasive, la o viteza de 15 ori mai mare decat viteza luminii, scrie Gizmodo.
Intelegerea acestor emisii din gaurile negre si cum se formeaza e o problema importanta in astrofizica in ziua de azi. Cercetatorii au facut publice rezultatele analizei, condusa de Jae-Young Kim din cadrul Institutului de Radioastronomie Max Planck din Germania.
Imaginile au fost surprinse in aprilie 2017 si cercetatorii au lucrat urmatorii ani pentru a combina observatiile si analiza datele.
Jetul de unde din gaura neagra a fost surprins la o rezolutie de jumatate de an-lumina. Structura pare sa se rasuceasca la baza si are compornente mici substructurale ce se misca perpendicular cu perspectiva de pe Pamant.
Scientists capture image of black hole emitting high-energy jets https://t.co/hcRPvMrxEC
— The Guardian (@guardian) April 7, 2020
Jetul s-a si schimbat in cele cateva zile de observatie. Doua componente ale jetului par sa se miste mai repede de 15 si 20 de ori decat viteza luminii.
Citeste si: Telescopul Hubble a detectat “tsunamiuri” spatiale de necrezut. Ce le cauzeaza
Cercetatorii continua sa analizeze datele obtinute in luna martie 2017 si spera sa produca eventual o imagine sau chiar un video cu gaura neagra din centrul galaxiei noastre.
- Te-ar putea interesa si:
- O gaură neagră primordială creşte într-un ritm ''extrem'', mai rapid decât se credea posibil
- Misterele Universului. Prima pagină a atlasului cosmic realizat de telescopul Euclid
- Oamenii de ştiinţă au surprins momentul în care o gaură neagră supermasivă latentă s-a trezit la...