Calota glaciara din Groenlanda si Antarctica dispare de 6 ori mai repede decat in anii 1990, din cauza incalzirii globale, scrie BBC News.
Cercetatorii au folosit date surprinse de sateliti de la ambii poli, ce demonstreaza, fara urma de indoiala, ca aceasta tendinta s-a accelerat.
Citeste si: Cum ar arata Pamantul daca ar seca oceanele. Imaginea incredibila dezvaluita de NASA
Groenlanda si Antarctica au pierdut 6.4 trilioane de tone de gheata intre 1992 si 2017. Ca urmare, nivelul marii, la nivel global, a crescut cu 17.8 mm.
“Ceea ce nu e o veste buna,” a declarat prof. Andrew Shepherd din cadrul Universitatii din Leeds, Marea Britanie. “Azi, calota glaciara contribuie la o treime din cresterea nivelului marii, in timp ce in 1990 avea un apart chiar mic, de aproximativ 5%. Poate avea repercusiuni importante pe viitor, precum inundarea coastelor si eroziune,” a continuat Shepherd.
Citeste si: Un meteorolog a surprins “vulcani de gheata”! Ce cauzeaza fenomenul inedit
Topirea reala e mai avansata decat estimarile grupului Intergovernmental Panel on Climate Change. In estimarea din 2014, grupul a sugerat ca nivelul marii va creste cu 53 cm pana in 2100, insa acest studiu demonstreaza ca procesul va fi si mai ingrijorator, cu o posibila crestere de 70 cm pana la finalul secolului.
“Daca se va intampla asa, 400 de milioane de oameni vor fi pericol din cauza inundarii coastelor pana in 2100,” a continuat Shepherd.
Citeste si: Imagini dramatice facute publice de NASA: Incalzirea globala lasa Antarctica fara gheata
Din cresterea de 17.8 mm a nivelului marii, 10.6 mm (60%) se datoreaza pierderii calotei glaciare din Groenlanda si 7.2 mm (40%) pierderii din Antarctica. In anii 1990, planeta pierdea in jur de 81 de miliarde de tone de gheata pe an. Pana in anii 2010, acest numar a crescut la 475 miliarde de tone pe an.
- Te-ar putea interesa si:
- Oamenii de ştiinţă au descoperit în premieră chihlimbar în Antarctica. „Încă o piesă a puzzle-ului”
- Schimbările climatice cauzează temperaturi mortale şi afectează securitatea alimentară. "De la an...
- Muntele Fuji, fără zăpadă la această dată, un record în cei 130 de ani de înregistrări meteo