Continuarea încălzirii globale până la +2°C ar însemna o triplare a zonelor lumii în care căldura va fi ocazional periculoasă chiar şi pentru persoanele relativ tinere, potrivit unui studiu publicat în revista Nature Reviews Earth and Environment, relatează AFP.
O echipă de cercetători din Regatul Unit şi Statele Unite a combinat cunoştinţele privind evoluţia climei cu cele referitoare la riscurile de mortalitate cauzate de căldură.
Ei s-au uitat în special la măsura în care creşterea temperaturilor ar duce la o depăşire a pragurilor de căldura periculoasă (numite necompensabile, dincolo de care temperatura corpului creşte necontrolat) şi literalmente nu se mai poate trăi (cu o creştere fatală a temperaturii corpului în 6 ore).
Oamenii de ştiinţă au ajuns la concluzia că o încălzire medie a planetei cu 2°C - aproximativ 0,7°C mai mult decât în prezent - ar duce la o "triplare" a suprafeţelor terestre afectate de căldură necompensabilă, chiar şi pentru adulţii cu vârsta cuprinsă între 18 şi 60 de ani; peste 6% din suprafeţele terestre ar fi afectate de acest pericol, echivalentul Statelor Unite.
Aceasta este "în general o extensie a regiunilor expuse deja riscului", cum ar fi subcontinentul indian sau Peninsula Arabică, notează autorii studiului, arată Agerpres.
Pentru adulţii de peste 60 de ani, aproape 35% din suprafeţele terestre ar fi afectate.
O astfel de încălzire în comparaţie cu epoca preindustrială - înainte ca oamenii să schimbe profund clima prin utilizarea masivă a cărbunelui, petrolului şi gazelor fosile - constituie limita superioară a acordului de la Paris din 2015, ţările semnatare angajându-se să o limiteze "clar mai jos" de acest prag.
Dar angajamentele actuale ale naţiunilor sunt departe de a fi suficiente, chiar şi pentru a respecta această limită: ele ne plasează în prezent pe traiectoria unei încălziri de 2,6 până la 2,8°C de-a lungul secolului, potrivit ONU.
Autorii studiului subliniază importanţa adaptării la noile condiţii climatice, de exemplu punând la dispoziţie publicului "adăposturi", clădiri cu aer condiţionat.
"În timp ce o parte mai importantă a planetei noastre se confruntă cu condiţii prea calde pentru fiziologia noastră, devine esenţial să se permită oamenilor să aibă acces sigur la medii mai reci pentru a se proteja de căldură", subliniază autorul principal, Tom Matthews, profesor la King's College din Londra.
Un alt studiu publicat recent în Nature Medicine a indicat că scăderea deceselor cauzate de frig în Europa nu va compensa creşterea celor cauzate de căldură până la sfârşitul secolului - în absenţa unor măsuri suficiente pentru a aborda încălzirea globală.
- Te-ar putea interesa si:
- Temperaturile globale au depăşit ţinta de 1,5°C în ultimii doi ani, potrivit monitorului UE
- Fără zăpadă de Crăciun: Europa are tot mai puţine zile geroase. Continentul se încălzeşte cel mai...
- Gheţarii italieni au continuat să se retragă în 2024