Se pare ca cercetatorii au descoperit o stea extrem de similara cu propriul nostru Soare. Cele doua stele au o compozitie aproape identica si s-au format in aceeasi perioada.
Stelele “inrudite” sunt mii de corpuri ceresti ce se formeaza in aceeasi “cresa stelara” (vartejuri masive de praf si gaze ce se pravalesc gradual), asa cum s-a intamplat cu Soarele acum 4.57 miliarde de ani.
Cercetatorii cred ca 85% din stele au o pereche stelara, insa atunci cand parasesc “cresa” si se imprastie, sunt foarte dificil de localizat. Potrivit unui studiu publicat in jurnalul Astronomy & Astrophysics, cercetatorii au descoperit o stea atat de similara cu Soarele incat cred ca e o clona.
Geamanul pierdut al Soarelui, numit HD 186302, se afla la 184 de ani lumina distanta de sistemul nostru solar. Cele doua stele seamana atat din punct de vedere al varstei, cat si al compozitiei chimice.
HD 186302 e o stea de tip G, putin mai mare decat Soarele, insa cu aceeasi temperatura si luminozitate, potrivit Science Alert.
Citeste si: Oamenii de stiinta au gasit un “super-Pamant” de 3 ori mai mare decat planeta noastra
“Nu exista foarte multe informatii despre trecutul Soarelui, dar prin studierea acestor stele, putem intelege in ce punct din Galaxie si sub ce conditii s-a format Soarele,” a declarat conducatorul studiului, Vardan Adibekyan, de la Institutul de Astrofizica si Stiinte Spatiale din Portugalia, potrivit Daily Mail.
Un alt motiv de bucurie e probabilitatea mare ca o planeta precum Pamantul sa orbiteze in jurul stelei HD 186302, ceea ce ar creste posibilitatea descoperirii unor forme de viata extraterestra.
- Te-ar putea interesa si:
- Misterele Universului. Prima pagină a atlasului cosmic realizat de telescopul Euclid
- NASA: Soarele a atins „perioada de maximum solar”
- Un os de „Hobbit”, provenit de la o specie minusculă de oameni antici, a fost găsit pe o insulă...