Cercetatorii au observat o stea ce se invarte si trage dupa ea spatiu-timp, potrivit unui nou studiu. Fenomenul a fost prezis de Einstein in teoria relativitatii generale si e cunoscut drept “tragere a cadrului”, scrie Science Alert.
In urma cu 20 de ani, Observatorul Parkes a descoperit un sistem stelar binar extrem numit PSR J1141-6545, format din doua obiecte epuizate, extrem de dense, ce se invart foarte rapid: o pitica alba si un pulsar (un obiect dens numit stea neutronica), scrie Gizmodo.
Citeste si: Cercetatorii au descoperit cel mai vechi material de pe Terra. Unde se gaseste
Stelele orbiteaza una in jurul celeilalte la fiecare 5 ore. Cercetatorii au observat cele doua obiecte cu ajutorul telescoapelor radio Parkes si UTMOST (din Australia), cand cautau dovezi ale fenomenului de tragere a cadrului.
Au observat pitica alba, ale carei miscari circulare trageau efectiv spatiu-timp dupa ea, asa cum e trasa apa intr-o piscina daca se invarte cineva in ea.
Citeste si: Cercetatorii au descoperit o vasta “cresa de stele” in galaxia noastra
Relativitatea generala prezice ca acest efect se poate manifesta drept extra precesiune (deplasare a axei de rotatie a unui corp ce se roteste la viteza mare, cu un singur punct fix). Se pare ca pitica alba se invarte extrem de rapid, o data la fiecare 200 de secunde sau mai putin, potrivit studiului publicat in jurnalul Science.
Cercetatorii cred ca sistemul s-a format pe urma unei perechi de stele moarte. Prima stea, probabil cea mai mare, a devenit pitica alba si a inceput sa suga masa celei de-a doua stele, ceea ce a creat un disc si a fortat rotatiile.
Citeste si: De ce cred astrofizicienii ca exista o gaura neagra in Sistemul Solar
A doua stea a explodat intr-o supernova, ce a lasat in urma pulsarul pe care l-au folosit cercetatorii pentru a masura acest fenomen.
Teoria relativitatii generale a lui Einstein a devenit unul dintre cei mai importanti piloni teoretici folositi de cercetatorii de azi pentru a cerceta universul. Desi au descoperit dovada tragerii de cadru, in care steaua reuseste sa traga dupa ea spatiu-timp, mai raman numeroase intrebari importante precum identitatea reala a materiei si energiei intunecate.
- Te-ar putea interesa si:
- Misterele Universului. Prima pagină a atlasului cosmic realizat de telescopul Euclid
- Paradoxul radiaţiei găurilor negre. Cum ar putea fi rezolvat, potrivit unui nou studiu. „Va avea un...
- Telescopul Euclid dezvăluie noi imagini ale Cosmosului. „Nu am mai văzut niciodată aşa ceva”...