Programul Folding@home din cadrul Universitatii Stanford cauta voluntari ce vor sa ajute cercetatorii sa creeze terapii de tratament pentru noul coronavirus, scrie The Verge.
Folding@home foloseste capacitatea de procesare a calculatoarelor conectate la retea pentru a simula procesul complex de pliere a proteinelor, ce ajuta la intelegerea unor boli precum Alzheimer, cancer, SARS si coronavirus.
Citeste si: Amazon a eliminat 1 milion de produse false pentru lupta impotriva coronavirus. De ce erau periculoase
“Pentru ambele coronavirusuri (Covid-2019 si SARS), prima etapa a infectiei are loc in plamani, unde o proteina din suprafata virusului se prinde de un receptor proteic al unei celule pulmonare,” scrie pe pagina Folding@home. “Proteina virala se numeste teapa proteica...Proteinele nu stagneaza - se misca si se pliaza si se intind pentru a obtine mai multe forme. Trebuie sa studiem nu doar o forma a tepei proteice, ci si toate modurile in care proteina se misca si se pliaza in alte forme.”
Studierea modului in care se pliaza proteina ar putea ajuta cercetatorii la crearea medicamentelor ce ar putea trata infectiile virusului. O astfel de cercetare necesita o putere computationala semnificativa, pe care Folding@home o genereaza cu ajurul unitatilor centrale de prelucrare ale voluntarilor atunci cand calculatoarele nu sunt folosite.
Citeste si: Coronavirus infecteaza Internetul. Cum folosesc hackerii linkurile despre virus pentru a fura date personale
In trecut, proiectul folosea dispozitivele Sony Playstation 3 atunci cand nu erau folosite pentru a genera puterea necesara. Pentru a participa in proiect, e necesara descarcarea software-ului Folding@home.
- Te-ar putea interesa si:
- Virusul care provoacă COVID-19 infectează direct arterele inimii. Riscul de a dezvolta boli de...
- Un virus transmis de căpuşe, descoperit relativ recent, se răspândeşte în Europa
- În curând va exista un nou vaccin împotriva zonei zoster. Studiile clinice încep în câteva luni