“Padurea Rosie” a Cernobilului e una dintre cele mai radioactive locatii de pe Terra. O echipa interdisciplinara din Marea Britanie a studiat recent regiunea cu ajutorul dronelor si a descoperit noi zone cu radiatii periculoase, scrie BBC.
Dispozitivele folosite de cercetatori erau dotate cu senzori inovatori ce au oferit autoritatilor din Ucraina informatii recente despre zonele contaminate. Padurea Rosie se afla la doar 500 de m de complexul nuclear Cernobil.
Citeste si: O noua industrie a luat nastere in zona Cernobil. Mii de oameni ar putea beneficia de pe urma ei
Dronele au strans informatii despre noi zone cu radiatii periculoase, ce nu apareau pe hartile oficiale, potrivit LiveScience. Cercetatorii din cadrul Universitatii din Bristol, ce fac parte si din Centrul National de Robotica Nucleara (NCNR), au creat cea mai detaliata harta a radiatiei de pana acum si au descoperit locatii ce nu au fost suspectate ca fiind contaminate pana acum.
Nivelul de radiatie din Padurea Rosie nu e distribuit in mod egal
In total, studiul a inclus 50 de misiuni deasupra padurii, derulate in 10 zile. Cercetatorii au analizat o zona de 15 km patrati cu ajutorul dronelor si al unui sistem numit lidar (ce foloseste radiolocatia si detectarea nivelului de lumina) pentru a crea o harta 3D a terenului. Spectrometre gamma au scanat zona pentru a detecta descompunere radioactiva.
Citeste si: O metoda inedita poate transforma lumina soarelui in combustibil. Cum e posibil
Cercetatorii au descoperit ca radioactivitatea din Padurea Rosie nu e distribuit egal. In timp ce in unele portiuni radiatia s-a diminuat de la tragedia din 1986, altele au un nivel de contaminare extrem de periculos, potrivit conducatorului proiectului, Tom Scott.
Using the new #DJI M600 over the Buriakivka area of #Chernobyl. Firstly a scanning LiDAR pod to generate a terrain model, followed by a gamma spectrometer to measure the radiation intensity. Had loads of fun filming from another drone too! @NCNRobotics @UOBFlightLab pic.twitter.com/xPpODC3kPD
— Kieran Wood (@DrKieranWood) April 20, 2019
Printre zonele cu radiatii periculoase se numara si o cladire in care s-a separat solul in timpul operatiunii de curatare dupa accident.
Citeste si: Din ce in ce mai multi barbati se imbolnavesc de cancer de piele. Care e cauza
“Incercau sa separe contaminarea si sa reduca volumul de deseuri,” a declarat Tom Scott pentru BBC News. “Mostenirea lasata in acea cladire e combustibil radioactiv imprastiat pe podea, ce are o doza foarte mare de radiatie. Aproximativ 1.2 milisieverti pe ora. Asta inseamna ca mi-as atinge doza anuala in doar cateva ore.”
Echipa NCNR vrea sa se intoarca in Ucraina in urmatoarele luni pentru a studia alte zone in Zona de Excludere a Cernobilului de 2.600 km patrati.
- Te-ar putea interesa si:
- Dezastrul de la Cernobîl, ”vizibil” și astăzi, la peste trei decenii. Ce au descoperit oamenii de...
- 10 detalii alarmante despre Cernobil pe care nu le stiai
- O noua industrie a luat nastere in zona Cernobil. Mii de oameni ar putea beneficia de pe urma ei