Aproximativ 95% dintre probele de ciuperci sălbatice colectate în Germania în ultimii şase ani au prezentat încă un nivel de contaminare radioactivă în urma dezastrului nuclear de la Cernobîl din 1986, acesta nedepăşind însă limitele legale, a anunţat vineri autoritatea germană de reglementare în domeniul siguranţei alimentare, informează Reuters.
Concentraţii ridicate de izotopi de cesiu-137 şi cesiu-134 ce poartă semnătura caracteristică exploziei de la Cernobîl au fost identificate cu precădere în sudul Germaniei, potrivit Oficiului Federal German pentru Protecţia Consumatorilor şi Siguranţă Alimentară (BVL).
Citește și: Ora de iarnă 2021. Când se schimbă ora în 2021
Niciuna dintre cele 74 de probe testate nu a depăşit, însă, limita legală de 600 becquereli de radiaţie pe kilogram, potrivit Agerpres.
Reactorul de la Cernobîl, situat în prezent pe teritoriul Ucrainei, a aruncat în atmosferă tone de deşeuri nucleare, răspândind radioactivitate în zone extinse ale continentului şi provocând o creştere a numărului de cazuri de cancer în regiunea limitrofă.
BVL a notat că materialul radioactiv a rămas în păduri deoarece ecosistemele acestora au reciclat în mod eficient substanţele nutritive, ciupercile sălbatice prezentând contaminare pentru o perioadă mult mai mare comparativ cu alte produse agricole.
Citește și: Oraşul cu cel mai îndelungat lockdown din lume din cauza pandemiei de coronavirus
Temerile cu privire la impactul pe termen lung al dezastrelor nucleare au alimentat opoziţia opiniei publice faţă de energia nucleară, iar în Germania au condus la decizia de a renunţa total la aceasta, la scurt timp după accidentul de la centrala Fukushima din Japonia, în 2011, notează DPA.
- Te-ar putea interesa si:
- Medicii germani recomandă introducerea siestei pe timpul verii, la fel ca în sudul Europei. Sfaturi...
- TIME: Insula Sylt, pe lista celor mai frumoase locuri din lume
- Te-ai întrebat vreodată de ce nu te poți gâdila singur? Ce a arătat un experiment făcut în Germania