Cercetatorii ce au studiat rocile de pe Marte au descoperit ca planeta rosie nu doar ca a avut apa la suprafata, ci si un fluviu imens, scrie CNN.
Potrivit datelor, fluviul, descris drept “echivalentul extraterestru al Rinului” potrivit Daily Mail, a curs timp de peste 100.000 de ani pe suprafata Marte, in urma cu 3.7 miliarde de ani. Rezultatele studiului au fost publicat in jurnalul Nature Communications.
Citeste si: Schimbare nemaivazuta de 10.000 de ani, detectata in oceane. Cum ar putea schimba intreaga lume
Fluviul a lasat urme permenante pe stancile de pe Marte, ce au inaltimi de peste 200 m. Rezultatele demonstreaza ca, in urma cu aproape 4 miliarde de ani, Marte avea o atmosfera stabila, capabila sa sustina viata.
Cercetatorii din cadrul Universitatii din Utrecht au studiat imagini cu rezolutie inalta pentru a descoperi fluviul. Stancile se afla in Bazinul Hellas, in emisfera sudica a planetei.
Citeste si: Fenomen nemaivazut de 60 de ani a revenit in timpul pandemiei COVID-19. Cum arata plajele din Acapulco
“Imaginile de rezolutie foarte inalta ne-au permis sa “citim” urmele de pe pietre de parca am fi stat foarte aproape de stanca,” a declarat dr. Francesco Salese, ce a condus studiul.
“Din pacate, nu avem abilitatea de a ne urca si de a studia detaliile fine, insa similaritatile extraordinare cu roca sedimentara de pe Terra e clara.”
Citeste si: Cand ar fi avut loc prima miscare a placilor tectonice. Cercetatorii au o noua teorie
In acest moment, cercetatorii nu pot estima cat de lung a fost fluviul de pe Marte, fiind necesare mai multe studii.
- Te-ar putea interesa si:
- O posibilă planetă oceanică, la „doar” 48 de ani-lumină de Pământ
- Planeta Marte este bombardată de meteoriţi aproape în fiecare zi
- Descoperirea care arată că Marte ar fi fost foarte asemănătoare Terrei