Cercetatorii de la Laboratorul National Pacific Northwest au demonstrat pentru prima oara modul in care deseurile radioactive pot fi transformate in sticla. Procesul poate ajuta la solutionarea problemei deseurilor nucleare, unele dintre cele mai poluante substante din lume.
Deseurile nucleare sunt o problema mondiala. Modul neadecvat in care au fost stocate pana acum creste semnificativ riscul ca aceste deseuri sa infecteze mediul inconjurator, sa ajunga in sol si in apa, si sa provoace daune ireparabile. Insa un nou proces, numit vitrificare, poate oferi o solutie mult mai eficienta.
“Elementele radioactive sunt legate chimic de materialul de sticla,” a declarat Will Eaton, conducatorul studiului, potrivit Live Science. “Si sticla e o forma de deseu durabila ce poate izola radioactivitatea de mediu pentru un timp indelungat.”
Citeste si: La ce limita de temperatura trebuie oprita incalzirea globala pentru a salva planeta
Cercetatorii au folosit deseuri radioactive cu o activitate redusa (adica deseuri cu un nivel mic de radioactivitate) si le-au amestecat cu sticla lichida, dupa care au asteptat ca noul compus sa se usuce si intareasca intr-un material solid si durabil.
Daca sticla se sparge, asa cum s-a intamplat in test, “atunci ai mai multe bucati de sticla,” a spus Eaton. “Dizolvarea sticlei in timp (ceea ce se intampla foarte, foarte lent) depinde de suprafata, asa ca niste crapaturi minore vor avea un efect foarte mic asupra scurgerii in mediu.”
Vitrificarea e o alternativa mult mai buna decat solutiile folosite in trecut pentru a inlatura deseurile radioactive. In anumite situatii, au fost construite spatii speciale sub munti in care au fost stocate deseurile, insa metalul sau cimentul din care au fost construite adaposturile se va deteriora cu mult inaintea elementelor radioactive, ce vor polua ulterior mediul.
- Te-ar putea interesa si:
- 10 detalii alarmante despre Cernobil pe care nu le stiai
- Dronele trimise deasupra Cernobilului au detectat noi zone cu radiatii periculoase in Padurea Rosie