Prima cometa ce ne-a vizitat dintr-un alt sistem stelar, observata pana acum, are o compozitie neobisnuita, potrivit unei noi cercetari, scrie BBC News.
Cometa interstelara 2I/Borisov a fost detectata in Sistemul Solar anul trecut. Vizitatorul misterios le-a oferit cercetatorilor oportunitatea sa il studieze in comparatie cu cometele ce s-au format in jurul Soarelui.
Citeste si: Cercetatorii au gasit o planeta “infernala” unde ploua cu fier. La ce distanta de Terra se afla
Noile date sugereaza ca aceasta “cometa extraterestra” contine cantitati mari de monoxid de carbon, un posibil indiciu despre locul in care s-a “nascut”. Datele au fost prezentate in doua articole stiintifice publicate in jurnalul Nature Astronomy.
Cometele sunt formate din gaze, gheata si praf si sunt create in discul de material ce inconjoara o stea atunci cand sunt create si planetele. Pot duce minerale necesare vietii pe alte planete si se crede ca au adus si apa pe Terra in urma cu miliarde de ani.
Citeste si: Misterul expansiunii universului, rezolvat. Ce sustine un cercetator din cadrul Universitatii din Geneva
Cercetatorii au descoperit doua molecule in gazul eliberat de cometa - acid cianhidric (HCN) si monoxid de carbon. HCN deja fusese detectat in cazul vizitatorului interstelar si a prezentat cantitati similare cu cele prezente in cometele din Sistemul Solar.
Cercetatorii au fost surprinsi sa detecteze cantitati mari de dioxid de carbon - de 9-26 de ori mai mari decat cometele din Sistemul Solar.
Citeste si: Telescopul Hubble a detectat “tsunamiuri” spatiale de necrezut. Ce le cauzeaza
“E prima data cand ne-am uitat in interiorul unei comete din afara Sistemului Solar,” a declarat dr. Martin Cordiner, din cadrul NASA, ce a participat la unul dintre studii. “E dramatic diferita fata de majoritatea celorlalte comete pe care le-am vazut pana acum.”
“Daca gazele pe care le-am observat reflecta compozitia locului in care s-a nascut 2I/Borisov, atunci demonstreaza ca s-ar fi putut forma intr-un mod diferit fata de cometele din Sistemul Solar, intr-o regiune exterioara, foarte rece a unui sistem planetar indepartat,” a continuat el.
Dr. Dennis Bodewits, din cadrul Universitatii Auburn, SUA, ce a lucrat la cel de-al doilea studiu, sustine ca aceasta cometa a aparut in preajma unei stele pitice rosii, cel mai comun tip de stea din Calea Lactee.
“Aceste stele au temperaturile scazute si luminozitatile exacte ce permit crearea unei comete cu aceeasi compozitie observata in cazul Borisov,” a declarat el.
2I/Borisov e cel de-al doilea obiect interstelar ce a fost detectat in Sistemul Solar. Primul, numit Oumuamua, descoperit in 2017, a fost clasificat initial drept cometa, insa nu avea caracteristicile unui astfel de obiect.
- Te-ar putea interesa si:
- Misterele Universului. Prima pagină a atlasului cosmic realizat de telescopul Euclid
- O posibilă planetă oceanică, la „doar” 48 de ani-lumină de Pământ
- Telescopul Euclid dezvăluie noi imagini ale Cosmosului. „Nu am mai văzut niciodată aşa ceva”...