Un femur de rozatoare si cartilajul de la ureche au fost create la imprimanta 3D. Oamenii de stiinta au folosit pentru sustinere un hidrogel, care poate fi indepartat mult mai usor. Mai multe detalii puteti afla din "Jurnalul de Stiinte".
Specialistii au evitat matritele clasice, utilizate pentru printarea tesuturilor si au folosit un hidrogel, in care au depozitat o cerneala din celule stem. Intreaga structura este apoi expusa la lumina ultravioleta, ca sa devina mai rezistenta.
In urmatoarele saptamani, celulele incep sa se reproduca si sa comunice intre ele. Cercetatorii le hranesc cu o solutie nutritiva si pe masura ce acestea devin mature, hidrogelul poate fi indepartat sau lasat sa se dizolve singur.
In urma acestui proces ramane un organ complet format sau o grefa, in functie de necesitati. Pana acum, tehnica a fost folosita pentru producerea unui femur de rozatoare si pentru cartilajul urechii.
Pentru mai multe stiri din domeniul stiintei si tehnologiei, urmariti pe Digi World vineri, de la ora 19:00 si pe Digi24, in fiecare sambata, de la 15:30, "Jurnalul de stiinte", prezentat de Teodora Safta. Arhiva emisiunii, aici.
Sursa foto: iStock/Getty Images
- Te-ar putea interesa si:
- În cât timp se recuperează corpul uman după o călătorie în spaţiu
- Emisiunea „Jurnalul de Științe” aniversează 6 ani de inovație, în doze precise
- Sucurile pot duce la căderea părului. Bărbații sunt cei mai afectați de consumul băuturilor cu zahăr