planeta pitic

Cercetatorii au gasit o planeta bizara, “precum niciuna pe care am descoperit-o pana acum”

Cercetatorii au urmarit steaua HR 5183 timp de 20 de ani si au gasit in sfarsit o planeta imensa in orbita sa, de 3 ori mai mare decat Jupiter, ce are o caracteristica neobisnuita, scrie CNET.

Exoplaneta a primit denumirea HR 5183 b. Daca ar exista in sistemul nostru solar, orbita ei ar trece dincolo de Neptun, cea de-a 8-a planeta, potrivit CNN.

In plus, orbita ei are o forma ovala, neobisnuita, si poate dura o perioada de la 45 la 100 de ani. Orbita a fost denumita “excentrica” de catre cercetatori, pentru ca nu urmeaza tiparul circular pe care il putem observa in sistemul nostru solar.

Specialistii au mai observat obiecte cu o traiectorie asemanatoare (comete si chiar si alte planete), insa acelea sunt mult mai apropiate de o stea.

“Aceasta planeta nu se aseamana cu cele din sistemul nostru solar si, mai mult, e precum niciuna pe care am descoperit-o pana acum,” a declarat Sarah Blunt, autorul principal al studiului despre descoperire, ce urmeaza sa fie publicat in Jurnalul Astronomic.

HR 5183 b traverseaza distante vaste fata de steaua sa, asa ca e imposibil sa fie vazuta direct. In schimb, cercetatorii folosesc masuratori de viteza radiala a stelei, adunate in ultimele doua decenii de Observatorul W. M. Keck, din Hawaii, Observatorul Lick, din California si Observatorul McDonald, din Texas.

Astfel de masuratori ajuta cercetatorii sa studieze miscarea unei stele in spatiu. La jumatatea perioadei de observatie, echipa a vazut ca acestea au accelerat, dar au incetinit iar in 2018.

“Am detectat miscarea de prastie. Am vazut cum a venit planeta in apropiere si acum se indeparteaza,” a declarat Andrew Howard, profesor de astronomie in cadrul Caltech. “Creeaza o semnatura atat de distincta, incat suntem siguri ca e o planeta reala, desi nu i-am vazut niciodata orbita completa.”

Te-ar putea interesa si:
O „super-Terra" care ar putea întreţine viaţa, descoperită de oamenii de ştiinţă. „O bucurie uriaşă”
Misterele Universului. Prima pagină a atlasului cosmic realizat de telescopul Euclid
Un strat de diamante cu grosimea de 15 kilometri s-ar putea afla în subsolul planetei Mercur

Partenerii noștri

Tu poți să găsești iepurașul de Paște

Crezi că rezolvi acest puzzle în 30 de secunde? Doar persoanele cu minți agere pot vedea unde se „ascunde” Iepurașul de...

Paștele se apropie cu pași repezi, ceea ce înseamnă că, cel mai probabil, te vei răsfăța cu...